کاشت درخت موز در گلدان
نحوه نگهداری و کاشت درخت موز در گلدان را در این مقاله بخوانید!
آشنایی اولیه با درخت موز: ممکن است برخی تصور کنند که کاشتن درخت موز کار مشکلی است و به یک مهارت خاصی احتیاج است ولی این طور نیست چون شما می توانید به راحتی آن را در خانه رشد دهید و با کمی دقت و توجه درخت موز داشته باشید. نکته در مورد درخت موز این است که انواعی از این درخت موجود است که می توانند در گلدان و در آپارتمان رشد نمایند. این گونه ها معمولاً تا 3 متر رشد کرده و برای محیط خانه مناسب است. نکته مهم هنگام کاشت درخت موز نور غیر مستقیم، دمای خوب، خاک زهکشی شده و آب دادن به صورت منظم است. اگر به درخت موز علاقه دارید در این مطلب می خواهیم مراحل نحوه نگهداری و کاشت درخت موز در گلدان داخل منزل را توضیح دهیم با ما همراه شوید تا هر آنچه که درباره کاشت موز نیاز دارید را آگاهی یابید. از شما دعوت می کنم قبل از هر چیز از دسته بندی کامل گیاهان آپارتمانی موجود در گندم vip بازدید نمایید.
با توجه به اینکه میوه موز یکی از خوشمزه ترین میوه های جهان محسوب می شود و فرقی ندارد که موز در چه اندازه ی باشد کوچک یا بزرگ، خوردن آن لذت بخش است و این میوه همانند دیگر درختان و گیاهان قابلیت رشد و پرورش در آپارتمان یا منزل شما را دارد که در ادامه مراحل کاشتن موز را با هم بررسی می کنیم.
مراحل کاشت درخت موز در گلدان
کاشت موز می تواند به روش های مختلف، مثل کاشت توسط بذر، کاشت توسط ریزوم و کاشت با پاجوش انجام شود. پیشنهاد می کنیم که برای کاشت درخت موز، از نهال های کوچک درخت موز استفاده کرده چون کاشت موز توسط بذر سال ها طول می کشد. کاشت بذر موز تقریبا چهار سال طول می کشد تا مرحله جوانه زدن را بدست آورد و قابلیت رشد تا 3 متر را دارد.
ریزوم را در برخی از گیاهان، ساقه های زیرزمینی می نامند. این ساقه های زیرزمینی از رشد افقی برخوردار بوده و به عنوان اندامهای تولید مثل رویشی کار می کنند. در خیلی از گیاهان، اگر یک تکه ریزوم را جدا کرده و از آن استفاده کنیم، قادر به رشد و ریشه دار شدن خواهد بود.
خاک مورد نیاز برای کاشت موز در گلدان
خاک درخت موز باید مقداری اسیدی و خوب زهکشی شود. درخت موز در هر خاکی نمی تواند رشد کند، به ویژه اگر خاک آن قلیایی و آهکی باشد. بهترین خاکهایی که قادر هستید برای کاشتن و نگهداری درختان موز در نظر گرفت، خاکهایی با باروری و اسیدیته بالا می باشد. این خاک باید مخلوطی از پیت ماس، پرلیت و کوکوپیت باشد. بنابراین به طور کلی می توان گفت که خاک با ظرفیت زهکشی بالا ممکن است بهترین خاک برای کاشت درختان موز باشد. pH درخت موز باید میان 5.6 تا 6.5 باشد.
استفاده از گلدان عمیق
گلدان مناسب کاشت درخت موز باید عمق آن 15 تا 20 سانتی متر باشد. زیر این گلدان ها باید یک سوراخ زهکشی قرار دهید. هیچ وقت درخت موز را در گلدانی که زهکشی مناسبی ندارد نکارید. زمانی که درخت موز به اندازه لازم بزرگ شد، باید اندازه گلدان را هر دو یا سه سال 10 تا 15 سانتی متر آن را بیشتر کنید.
آماده کردن درخت کوچک موز یا پیازچه
پیاز موز حاوی ریشه موز است. اگر قصد ندارید پیاز درخت موز بخرید و آن را برای رشد و ریشه دارشدن بکارید قادر هستید یک درخت موز کوچک بخرید. برای خرید درختی مناسب برای کاشت موز، باید درختی را انتخاب کرده که کوچکتر باشد تا بتواند به راحتی در گلدان جا بگیرد و رشد داشته باشد، ارتفاع درخت موز هنگام رشد تا چهار متر هم می رود.
همچنین مطالعه کنید: تفاوت تاج گل تبریک و تاج گل ترحیم در چیست؟
روش کاشت موز توسط پیازچه
گلدان را با خاک مناسبی پر نمایید بعد در وسط آن یک سوراخ به عمق 7.5 سانتی متر قرار دهید. هنگام کاشت پیاز موز در گلدان ، 20 درصد بالای پیازها باید خارج از خاک باشد. همچنین آن را 7.5 سانتی متر از گوشه های گلدان فاصله گذاشته تا ریشه موز به خوبی رشد کند. 20 درصد بالای درخت موز باید خارج از خاک باشد تا زمانی که پیاز شروع به رشد برگ کند. به محض کاشت درخت موز ، از شلنگ برای آبیاری کامل گیاه استفاده کنید تا خاک اطراف پیاز موز به خوبی مرطوب شود. سپس گلدان موز را به بیرون برده تا آب اضافه از سوراخ های تخلیه خارج شود. پس از آبیاری اولیه ، همیشه از سمپاش برای مرطوب نگه داشتن خاک گلدان استفاده کنید، اما آن را در آب غوطه ور نکنید. زیر گلدان را در زیر گلدان درخت موز نگذارید چون آب در آن تجمع می یابد و سبب ایجاد باکتری و آسیب به ریشه موز خواهد شد. البته با حفظ فاصله میان زیر گلدان و گلدان می توانید به گونه ای عمل کنید که وقتی آب اضافی از سوراخ های زهکشی خارج می شود ته گلدان در آبی که بیرون رفته قرار نداشته باشد. به عنوان مثال، می توانید چندین سنگ صاف را زیر گلدان قرار دهید و سپس گلدان را روی آنها بگذارید.
روش کاشت درخت موز توسط پاجوش
قبل از شروع کاشت موز با پاجوش، باید بدانید چه پاجوشی برای کاشتن بهتر است بنابراین باید انواع پاجوش ها را بشناسید. ساقه ها از نظر مکان و عمق تشکیل، و همچنین از نظر ارتفاع و سرعت رشد برگ ها متفاوت هستند.
پاجوش های رشد نکرده و کوچک
ساقه های کوچک و نارس از نظر ارتفاع خیلی کوتاه هستند. این پاجوش ها نیز برگ ندارند و یا دارای برگ های کوچک و فلسی هستند که درون سطح خاک رشد خواهند کرد.
پاجوش های آبی
نوع دیگر پاجوش ها برگ پهن سطحی هستند که به ریزوم پایه مادر متصل می شوند. این پاجوش ها منشاء سطحی دارند، خیلی کوچک هستند و برگ های پهن شکل قایقی تولید می کنند. این پاجوش ها در نزدیکی درختچه ها و از ریزوم های کوچک بیمار و صدمه دیده تولید می شوند. این پاجوش ها معمولاً در گیاهان موز سالم ساخته نمی شوند. بلکه آنها در باغ های بسیار قدیمی و متراکم که به خوبی مواظبت نمی شوند، بسیار تولید خواهند شد. پاجوش های آبی میوه کم کیفیت می دهد پس آن را پیشنهاد نمی کنیم.
پاجوش برگ شمشیری
پاجوش برگ های شمشیر هم دارای برگ های نازک و شمشیر مانند است. این پاجوش ها بهترین ابزار برای تکثیر موز هستند و وقتی ارتفاع آنها به یک و نیم متر رسید، با بیل از هم جدا می شوند و باید برگ های بزرگ آن را بریده و فقط برگ های جوان آن باقی می ماند یا اصلاً باقی نمی ماند. پاجوش ها باید ریشه های قوی داشته باشند بدون علائمی مانند زخم های داخلی و تورم ناشی از نماتود
پاجوش های بکر
قلمه های بکر یا نابالغ قلمه هایی هستند که بدون خوشه گل بوده و از برگ های پهن و بلند برخوردار هستند.
درختهای موز برای کاشت موز در گلدان ها می توان از انواع مختلف پاجوش ها استفاده نمود، به جز پاجوش برگ پهن. قلمه برگ شمشیر از دیگر پاجوش های مناسب برای کاشتن موز است، زیرا از جوانه های ریزوم عمیق و قوی تشکیل شده و ریشه های زیادی تولید می کند. از سوی دیگر، این پاجوش ها به راحتی از پایه مادر جدا خواهند شد. توجه کنید که این پاجوش ها باید دارای ریشه های سالم و بدون علامت مانند زخم های داخلی و تورم ناشی از نماتود باشند. برای کاشتن پاجوش موز در گلدان اول توسط بیل وسط گلدان را به اندازه انتهای پاجوش بردارید. سپس پاجوش را از آخر در قابلمه بگذارید و روی آن را با خاک پوشش و سفت کنید. آبیاری گلدان را پس از کاشت فراموش نکنید. فقط به خاطر داشته باشید که نیازی به آبیاری بیش از حد ندارید و خاک به اندازه کافی مرطوب است.
روش کاشتن درخت موز توسط نهال در گلدان
برای کاشتن موز در گلدان، نهال ها را از مراکز مناسب بخرید. همانطور که گفتیم گلدان مناسب کاشتن نهال موز باید دست کم پانزده سانتیمتر عمق داشته باشد.با بیل در خاک گلدان حفره ای ایجاد کرده و با دقت نهال را در آن بکارید. مطمئن شوید که ریشه گیاه صدمه نمی بیند. سطح خاک را با دست فشار دهید و گیاه را کاملاً آبیاری کنید تا آب از ته گلدان بیرون رود. گلدان را به مکانی با دما و نور خورشید خوب ببرید
شرایط مراقبت و نگهداری از درخت موز در گلدان
چک کنید که خاک زیر درخت موز هر روز خیس باشد. برای این کار قادر هستید انگشت خود را در خاک فرو کرده تا ببینید آیا خاک مرطوب است یا خیر. خاک درخت موز باید تا عمق 1 تا 2 سانتیمتر مرطوب شود.انگشتتان را در خاک گلدان فرو ببرید و اگر خشک بود به آن آب بدهید وقتی آبیاری می کنید نباید آب به برگ های موز رسیده زیرا روی برگ ها یک لکه سوختگی ایجاد خواهد شد.
نور مناسب برای درخت موز در گلدان
موز برای رشد به نور غیر مستقیم خورشید احتیاج دارد. اگر در مناطق فصلی هستید می توانید درخت موز را در تابستان که هوا گرم بوده به بیرون ببرید. گلدان موز را در کنار برگ ها گذاشته تا در برابر نور مستقیم خورشید محافظت شود. گلدان موز را مرتب بچرخانید تا نور خورشید به تمام نقاط آن برسد. مکان مناسب برای نگهداری گلدان های موز در خانه پنجره های جنوب منزل است.
دمای مورد نیاز برای مراقبت
موز درختی گرمسیری بوده و حداقل دمای مجاز برای آن 15 درجه می باشد. مطلوب ترین دما برای کاشتن موز در گلدان بین 25 تا 30 درجه سانتی گراد است. اگر درجه حرارت پایین تر از 14 درجه سانتی گراد شود، در بیشتر موارد درخت موز رشد نمی کند. زمانی که هوا سرد است، یک گلدان موز به خانه بیاورید. بادهای سرد و شدید برای سلامت درخت موز مضر است و می تواند از میوه دادن درخت جلوگیری کند. اگر می دانید که باد سردی در حیاط خانه شما وجود دارد، می توانید گلدان موز را قبل از خنک شدن به داخل ببرید یا آن را با برگ درخت بپوشانید. علاوه بر این اگر فصل تغییر کرد، قبل از خنک شدن یک گلدان موز را به منزل ببرید.
کود دهی درخت موز به چه صورتی باید باشد؟
یکبار در ماه به درخت موز کود دهید. برای رشد درخت موز ، از کود غنی از منیزیم، پتاسیم و نیتروژن استفاده نمایید. اگر به صورت منظم درخت موز را کود دهید ، ریشه ها و مواد مغذی این گیاه تامین شده و رشد می کند. اگر امکان تهیه کود محلول برای گیاهان گرمسیری نیست قادر هستید از کود متعادل با نسبت 20-20-20 استفاده نمایید.
هرس درخت موز به چه گونه ی قابل انجام است؟
هنگامی که درخت موز شروع به رشد کرد بسیاری از ساقه های جوانه در کنار آن شکل می گیرد. تنها کاری که باید انجام دهید این است که یکی از این ساقه ها را نگه داشته و بقیه را بچینید. پس ساقه ای را انتخاب کنید که بزرگترین و سالم ترین آن است و سایر پیاز را با قیچی باغ جدا نمایید. علاوه بر این زمانی که درخت موز شروع به میوه دادن می کند، باید دوباره آن را هرس نمایید. بعد از برداشت درخت موز ، آنرا هرس کرده تا 76 سانتی متر از سطح زمین بلند شود ولی صدمه ای به ساقه اصلی نرسد. بعد از هرس درخت موز، در دوره بعدی محصولات بیشتری تولید می شود. اگر ساقه های اضافی درخت موز را دوباره کاشتید، درختان جدید موز ظاهر می شوند ولی باید کمی از ریشه هایی که به پیازچه وصل هستند را باقی نگه دارید.
بیماری های متداول درخت موز و راهکارهایی برای درمان آنها
بیماری های درخت موز در دوسته قرار می گیرند 1.بیماری های ویروسی و 2. بیماری های قارچی، که در ادامه هر یک از این بیماری ها را که شامل دسته بندی های مجزا هستند توضیح می دهیم:
بیماری های ویروسی شامل بیماری بونچی تاپ، موزاییک موز می شود و بیماری های قارچی موز عبارتند از بیماری پانامایی، بیماری پوسیدگی مرکزی، بیماری سیکاتوکا (لکه برگی)، بیماری نقطه برگی leak speckle، بیماری نوک سیاه Black tip، بیماری لکه برگی کوردانا که در ادامه توضیحاتی درباره هر یک از این بیماری ها ارائه می دهیم:
بیماری بونچی تاپ چیست و چگونه درمان می شود؟
بیماری بونچی تاپ از مهم ترین بیماری های درخت موز محسوب می شود که همانطور که از اسم آن پیداست توسط ویروس بونچی تاپ به وجود می آید که معمولا به دلیل شته در مزارع موز فراگیر می شوند و ویروس یونچی تاپ از پاجوش های لاغر و باریک شروع می کنند و باعث تولید برگ های باریک می شوند و باعث زردی برگ ها می شود و در برخی برگ ها هم باعث خم شدن برگ به سمت بالا می شود گرچه در حالت طبیعی برگ های درخت موز به صورت صاف و مستقیم قرار دارند و قسمت های بالایی این گیاه به صورت ترد و شکننده و خشک می شوند در این حالت درخت موز نمی میرد اما نشانه های رشد در آن به ندرت کاهش می یابد و بسیار کم خوشه تولید کند.
در مراحل ابتدایی ابتلا به این ویروس برگ های جوان تغییر رنگ می دهند و به رنگ سبز روشن تغییر پیدا می کنند که برای اطمینان از آلودگی درخت موز کافی است که برگ هی جوان را در برابر نور قرار دهید در صورت آلوده بودن چندین خط سبز تیره به موازات رگ برگ ها کشیده می شود که برای کنترل و درمان بیماری یونچی تاپ پاجوش های سالم را جدا می کنید و در صورت مشاهده آلودگی پاجوش های آلوده را از بین ببرید و برای رفع شته های موجود می توانید روغن کروزل را بر روی قسمت هایی که دارای شته هستند بمالید تا با جذب این روغن در داخل محل آلودگی همه ی شته ها را از بین ببرد.
بیماری موزاییک موز (Banana mosaic ) چیست و چگونه درمان می شود؟
این بیماری به وضوح قابل دیدن است و بر روی برگ های درخت موز تاثیر می گذارد و باعث می شود این برگ ها کوتاه شوند و در نهایت مانند خوشه می شوند و تولید میوه در این حالت انجام نمی شود چرا که باعث پوسیدگی برگ ها می شود. راه درمان این بیماری استفاده از حشره کش است و قسمت های آلوده را باید از بین برد تا از نفوذ این بیماری به مابقی قسمت ها جلوگیری کرد.
بیماری پوسیدگی مرکزی و راه درمان آن
بیماری پوسیدگی مرکزی یا پوسیدگی ساقه به وسیله قارچ ها ایجاد می شود و باعث از بین رفتن و ایجاد پوسیدگی ساقه و برگ های درخت موز می شود که برای درمان آن باید در هنگام کاشت از وسایل ضدعفونی شده با گلدان هایی با قابلیت زهکشی بالا استفاده کرد و با سمپاشی در این شرایط باعث از بین رفتن این بیماری خواهید شد.
بیماری سیکاتوکا (لکه برگی) و راه درمان آن
عامل این بیماری قارچ musa Cercospora است و کار آن حمله به برگ های درخت موز است و خط های موازی با رگ برگ ها در برگ ایجاد می کند که رنگ آن زرد می باشد ولی به مرور قهوه ی و سیاه می شود که برای درمان این بیماری باید تمام برگ های آلوده را از بین برد و با استفاده از ترکیب سم های اکسی کلرومس و اکسیدمس و زنیب برای هر سه هفته یکبار می توانید از شر این بیماری درخت موز را نجات دهید.
بیماری نقطه برگی ( leak speckle) در قسمت زیر برگ ها کم کم ایجاد می شود و در نهایت به صورت نقاط قهوه ی و سیاه گسترش می یابد، بیماری لکه برگی کوردانا در قسمت زیر برگ ها به وجود می آید و به شکل بیضی بزرگ مانند لکه نمایان می شوند، بیماری نوک سیاه (Black tip) این نوع بیماری باعث سیاه شدن نوک موز و لکه برگی با رنگ خاکستری می شود و هر چقدر این بیماری گسترش پیدا کند تعداد لکه ها و سیاهی ها بیشتر می شود که در صورت مبتلا شدن درخت موز به این سه بیماری با حذف برگ های آلوده و تقویت خاک بستر و استفاده از سموم ترکیبی می توانید این بیماری ها را درمان کنید.
آفات درخت موز و راه های درمان آن
درخت موز دارای آفات زیادی است که در ادامه به بررسی این آفات و راههای درمان آنها می پردازیم:
آفت شته موز
این آفت همانطور که در بالا توضیح دادیم حشره شته موز است که باعث بیماری یونچی تاپ می شود و به دلیل کلونی های بسیار بزرگی که دارد روی موز پدیدار می شوند که در درخت موز روی قسمت انتهایی ساقه و نزدیک به برگ هم قابلیت دیده شدن دارند و معمولا برگ های جوان و تازه را برای آسیب رساندن به آن انتخاب می کنند که برای کم کردن جمعیت این حشرات باید از سمپاشی با ترکیب سم های دیمیوات، تیومتون، متیل دیمتون و فسفامیدون استفاده کنید.
آفت سرخرطومی ریزوم موز
این نوع حشرات به شکل خرطوم یک سانتی متری با رنگ قهوه ی به ریزوم های ریشه و خاک حمله می کنند و از آنها تغذیه خود را تامین می کنند که برای از بین بردن این آفت باید دور تا دور خاک های اطراف بوته را سمپاشی نمایید.
آفت سوسک های برگ خوار
این نوع آفت که میوه و برگ درخت موز را می خورند و این نوع سوسک ها زرد رنگ و بیضی شکل هستند که برای از بین بردن این نوع آفت باید از سمپاشی BHC استفاده کنید و خاک بستر را نیز تعویض کنید.
آفت تریپس گل
کار این نوع حشره حمله به گل ها و برگ هاست و با سمپاشی ترکیبی از سم دیمتوات با غلطت 3 درصد استفاده کنید تا این نوع آفت بسیار مهلک را از درخت موز دور کنید.
آفت مگس میوه
مگس میوه حشرات ریزی هستند که نوارهایی رو بال خود دارند که باعث آسیب جدی به برگ و میوه درخت موز می شود که برای از بین بردن این مگس ها باید از چند عدد کفشدوزک استفاده نمایید بعد از چند روز تمام مگس ها را میل می کنند و درخت موز شما بعد از چند روز به حالت طبیعی خود بر می گردد.
جمع بندی
در این مقاله به مراحل کاشت درخت موز در گلدان و نحوه نگهداری و مراقبت از آن را کامل بررسی کردیم و در پایان انواع بیماری ها و آفات را به همراه راهکارهایی برای درمان توضیح دادیم در پایان خوشحال خواهیم شد نظرات و تجارب خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید شاد و پیروز باشید.
ما در گل فروشی گندم vip با ارائه انواع دسته گل، سبد گل، تاج گل در خدمت شما عزیزان هستیم. برای خرید گل مورد نظرتان کافی است با ما تماس بگیرید.