گل آلستر
گل آلستر یک محصول نسبتاً جدید در بازارهای جهانی است که هر روز بر تعداد طرفداران آن افزوده و علاقه به کاشت آن نیز در حال افزایش است. شاید یکی از دلایل رشد چشمگیر این گل در بازار کشت آسان آن باشد. پرورش این گل ها نیاز به مراحل ویژه و خاصی نداشته عمر گل های زیبای آن نیز بسیار طولانی است. همین عمر بالای گل ها و باز شدن نوبتی غنچه ها در این گل دلیلی بر محبوبیت آن است. این گیاه که به سرما بسیار حساس است تک لپه ای است و منشأ اسم این گل به امریکای جنوبی برمی گردد که به سوسن پرو، سوسن اینکا و سوسن طوطی نیز معروف است.
گلدان سرامیکی سفید استفاده شده از گل های آلستر، برای خرید این گلدان سرامیکی، به صفحه خرید گلدان سرامیکی مراجعه کنید.
نماد گل آلستر
گل آلستر نماد دوستی است درحالی که ظاهراً هر شش گلبرگ آن ویژگی های خاصی نظیر درک، شوخ طبعی، صبر، همدلی، تعهد و احترام را نشان می دهند. برای اولین بار در پرو، برزیل و شیلی این گل پرورش داده شد و این نام را از بارون کلاس فون گیاه شناس سوئدی برای این گل گرفته اند. گل های این گیاه معطر نبوده و گیاه زمانی که در معرض گرمای شدید قرار بگیرد، تولید گل را متوقف کرده و به جای آن ریشه غده ای بزرگی تولید می کند.
استفاده شده از گل های آلستر و … برای خرید این دسته گل زیبا به صفحه دسته گل ولنتاین مراجعه کنید.
مورفولوژی
گل آلستر دارای یک ساقه زیرزمینی است که بهصورت عمودی رشد کرده و ریشه های جانبی را نیز ایجاد می کند. ساقه این گل تک شاخه بوده و هیچگونه ساقه جانبی تولید نمی کند. از آنجایی که بخش عمده رشد گیاه در زیر خاک رخ می دهد دمای خاک نقش مهمی در این امر دارد. یک شاخه از این گل زیبا می تواند 3 تا 7 گل تولید کند که هرکدام روی یکپایه جانبی نزدیک به نوک ساقه قرار می گیرند. اگرچه این گل در تمامی فصول گل می دهد اما اوج تولید و گلدهی آن در بهار و اغلب پاییز است.
گلبرگ های این گل معمولاً از سه گلبرگ ساده و سه گلبرگ خال دار تشکیل شده است که کمی خمیدگی در زمان رشد دارند. معمولاً یکسری برگ در نزدیکی گل ها دارند که در بین آن ها قرار می گیرند و یکسری در پایین ساقه، زمانی که آلستر خریداری کرده اید بهتر است برگ های پایینی را چیده و بعد در آب بگذارید که با این کار ماندگاری گل بیشتر خواهد شد. این گیاه معمولاً چندساله بوده و در زمستان از بین رفته و با آغاز بهار دوباره شروع به رشد می کند.
روش های بهره وری
گل آلستر بیشتر در گلخانه های گرم کشت می شوند. البته رشد این گل در خارج از گلخانه های گرم، و یا تونل های پلاستیکی نیز تا زمانی که خاک یخ نزند ممکن است اما بهترین مکان برای رشد حداکثری آن ها گلخانه های گرم است. توجه داشته باشید که دمای زیر 8 درجه سانتی گراد برای گلدهی آن مناسب نبوده و ممکن است در این دما گیاه گلدهی نداشته باشد. 10 تا 15 هفته بعد از کاشت، گیاه شروع به گل دادن می کند و ممکن است 3 تا 4 سال بهصورت مداوم گلدهی آن ادامه داشته باشد.
بعد از گذشت 3 تا 4 سال گیاه همچنان بهاندازه کافی ساقه تولید می کند اما ساقه ها نازک تر شده و محصول کیفیت سال های گذشته را ندارد. بنابراین با کاشت مجدد سودآوری بیشتری به دست خواهید آورد. برخی از مدل های این گل مانند کالیفرنیا تا 6 سال نیز می توانند کیفیت اولیه خود را حفظ کنند. 180 تا 400 ساقه در مترمربع قابل کشت است که نشان از سود دهی بالای پرورش این گل دارد. روش تولید، میزان نور و خاک مناسب موجب می شود تا گیاه حدود 80 درصد از کیفیت اولیه را داشته و هر ساقه با 4 گل یا بیشتر به فروش برسد.
کاشت و نگهداری گل آلستر
بهترین زمان برای کاشت در اواخر بهار و اوایل تابستان است. اواخر فرودین ایده آل ترین زمان برای کاشت گل آلستر است. گیاه این گل معمولاً با قلمه زدن تکثیر می شوند. هنگام قلمه زدن گیاه بریدهشده را در گلدان های 7 یا 9 سانتی متری در دو ردیف قرار می دهند. فاصله بین گیاهان با توجه به نوع آن ها در یک ردیف باید بین 34 تا 40 سانتی متر باشد. بعد از قلمه زدن و کاشت آن ها در بستر خاک به یک لایه ای برای پشتیبانی نیاز دارند که معمولاً از تورهای با دهانه های 20 در 17 سانتی متری استفاده می شود. البته با بذر نیز این گیاه را می توان کاشت که در این روش بذرها را بعد از طی کردن دوره گرما و سرما مستقیماً در خاک کاشته که بعد از گذشت یک ماه شروع به جوانهزنی می کنند.
همان طور که اشاره شد بهترین مکان برای کاشت این گیاه گلخانه ها می باشد که در ایران نیز تماما در گلخانه های گرم پرورش داده می شوند.
فصول کاشت
در اروپا، معمولاً از آبان ماه تا خردادماه و همچنین در نیمکره جنوبی از شهریور تا آذرماه اقدام به کاشت گل آلستر می کنند.
آبیاری و خاک مناسب گل آلستر
این گل تقریباً در تمامی انواع خاک ها از ذغال سنگ نارس، خاکهای شنی تا خاک رس سنگین کشت می شود. تا زمانی که خاک تخلخل خوبی داشته و بهخوبی هوا را به جریان بیندازد پرورش این گیاه امکان پذیر خواهد بود. در صورتی که خاک تخلخل و زهکشی خوبی ندارد بهتر است تا کیفیت خاک خود را با اضافه کردن کمپوست بالا ببرید و نتایج را بهبود ببخشید. سیستم آبیاری نیز باید با خاک هماهنگی داشته باشد از آبیاری قطره ای نیز می توان استفاده کرد اما انتقال آب بهصورت افقی توسط خاک بهترین آبیاری برای این گیاه است که تمامی خاک را مرطوب نگه می دارد.
در کشورهایی که آب وهوای گرمی دارند ترکیب آبیاری قطره ای و آبیاری توسط آبپاش ها از بالاسر مانند باران می تواند بسیار مفید باشد. خصوصاً برای تابستان هایی که رطوبت کمتر از 50 درصد باشد این ترکیب آب وهوای بهتری را در منطقه حفظ می کند. اگر آبیاری این گیاه بهصورت مکرر و منظم انجام شود رشد خوبی داشته و ریشه های آن نیز بهترین عملکرد را دارند. توجه داشته باشید که در فصول پاییز و زمستان به دلیل کاهش تبخیر و یا زمانی که برگ گل ها زرد شده اند بهتر است آب کمتری به گل ها بدهید.
کود دهی
حتماً قبل از اینکه گل آلستر خود را در خاک بکارید از ساختار و میزان فسفات خاک اطمینان حاصل کنید. سایر مواد مغذی باید با مقادیر ذکر شده در جدول زیر مطابقت داشته باشد. واحد مقادیر زیر میلی مول بر لیتر است.
PH | EC | NH | K | Ca | Mg | No | So | Fe | |
حداقل | 5/5 | 8/0 | 1/0 | 5/1 | 7/1 | 1 | 3 | 1 | 5/3 |
حداکثر | 5/6 | 6/1 | 4/0 | 4 | 8/2 | 2 | 6 | 5/3 | 15 |
کودها را تقریباً بهصورت محلول در آب زمان آبیاری می توانید استفاده کنید. غلظت نمک در خاک خصوصاً در فصل تابستان که بیش از حد زیاد است را باید به دقت بررسی کنید. این عامل می تواند رشد گیاه شما را دستخوش تغییر کند. جدول بالا حداقل و حداکثر تعدادی از مواد مغذی مورد نیاز را نشان می دهد که برای رشد بیشتر آلستر بهتر است آن ها را رعایت کنید. اگر PH خاک شما خیلی زیاد باشد (7 یا بالاتر)، خاک ممکن است دچار کمبود آهن و یا منگنز شود که این کمبود خود را با زردی برگ ها نشان می دهد.
علاوه بر کمبود آهن و منگنز، نور کم و درجه حرارت کمتر از 10 تا 12 سانتی گراد و یا آبیاری بیش از حد نیز می تواند زردی برگ های این گیاه را به دنبال داشته باشد. هنگام کاشت گیاه از یک کود پایه جامد استفاده کنید و بعد از آن بهتر است تا کودهای مایع مورد استفاده قرار بگیرند.
دمای هوا
بعد از کاشت گل آلستر تا 6 ماه دما باید در طول شب 13 درجه سانتی گراد و در طول روز بین 14 تا 16 درجه سانتی گراد حفظ شود. دمای پایین تر رشد گل را کند کرده و ساقه را کوتاه تر می کند اما در کیفیت گل تأثیری ندارد. در فصل تابستان بهطور میانگین دمای بین 17 تا 22 درجه سانتی گراد برای رشد آلستر دمایی فوق العاده است. البته در شب ها بهتر است تا دما را بین 14 تا 17 درجه سانتی گراد حفظ کنید.
آلستر به دما حساس است
در اواخر پاییز و زمستان دما را بین 10 تا 14 درجه نگه دارید و بسته به نوع آلستری که دارید، می توانید از نورهای طبیعی و مصنوعی برای این کار استفاده کنید. درجه حرارت کمتر از 9 درجه رشد گیاه را بهشدت کند کرده و میزان تولید را پایین می آورد. در اوایل بهار یا روزهای آفتابی تهویه گلخانه را کمتر کرده تا گرمای داخل گلخانه حفظ شود این کار موجب تولید یکنواخت تر و زودتر می شود. اوج گلدهی این گیاه در بهار و قبل از تابستان است.
دمای خاک
دمای بالای خاک در فصل تابستان اغلب منجر به ضعف گلدهی شده و ساقه ها بدون گل باقی می مانند. در این حالت ساقه ها بیشتر قد کشیده و کمتر گل می دهند تا زمانی که دمای خاک را پایین بیاورید. امروزه بسیاری از تولیدکنندگان از سیستم خنک کننده خاک برای کاهش ساقه های بدون گل استفاده می کنند که بسیار مثمر ثمر واقع می شود. در پاییز برای پرورش انواع گل آلستر دمای خاک 14 درجه سانتی گرادی توصیه می شود. در کشورهایی که شدت نور بیشتر است تا 17 درجه نیز می تواند باشد همچنین در کشورهایی مانند کلمبیا که این گل در ارتفاعات 2 هزار متری رشد می کند نیازی به سیستم خنککنندگی خاک ندارد.
رطوبت
رطوبت ایده آل برای این گیاه بین 70 تا 80 درصد است. اگرچه آلستر خیلی حساس نبوده اما بهتر است رطوبت را حداکثر تا زیر 90 درصد حفظ کنید. رطوبت بالا ساقه ها را بلندتر و بزرگتر و همچنین برگ ها را ضعیف تر می کند. برای زما نی که رطوبت 85 درصد می شود بهتر است تهویه را کم بیشتر کنید. استفاده از فن در گلخانه می تواند این وضعیت را بهبود می بخشد، همچنین برای زمان هایی که رطوبت به زیر 70 درصد رسیده است بهترین کار برای اضافه کردن رطوبت استفاده از آبپاش است.
این گیاه علاوه بر دما به رطوبت نیز حساس بوده بنابراین اگر می خواهید تولید خود را به حداکثر برسانید این موارد را به درستی رعایت کنید.
از گل آلستر در انواع تاج گل افتتاحیه استفاده میکنند ، شما عزیزان میتوانید برای سفارش تاج گل تبریک ، نمایشگاهی با قیمت مناسب ، به صفحه تاج گل افتتاحیه ارزان مراجعه کنید.
Co2
تأمین Co2 اضافی در گلخانه ها منجر به بالاتر رفتن کیفیت و افزایش 10 تا 20 درصدی تولید می شود. در تابستان کربن دیاکسید محیط را تا سطح 350 تا 400 ppm حفظ و بررسی کنید که پنجره های محیط بیش از 20 درصد خروجی نداشته باشند. همچنین با پنجره های بسته در زمستان سطح کربن دیاکسید را بین 600 تا 800 ppm باید نگه داشت. اگر مقدار دیاکسید کربن در فضا بیش از 1000 ppm شود به گل آلستر آسیب جدی وارد کرده و اصلاً به نفعتان نخواهد بود.
نور مناسب گل آلستر
روشنایی با لامپ های HID باعث کیفیت بالاتر این گل و تعداد بیشتر آن ها در زمستان می شود. با روشنایی این لامپ ها در زمستان لازم است دما خاک را بین 14 تا 5/15 درجه سانتی گراد حفظ کنید و یا اگر امکاناتی برای حفظ این میزان دما در خاک ندارید بهتر است طول روز تا 14 افزایش دهید. البته از یاد نبرید که دما بیش از 5/15 درجه در زمستان می تواند به ساقه های بدون گل منتهی شود. بهطور کلی این گیاه برای گلدهی به نور تقریباً 12 ساعت در روز نیاز دارد که در صورت نور کمتر گلدهی آن به تأخیر خواهد افتاد که می توان با نورهای مصنوعی این کمبود نور را جبران کرد.
بیماری ها و سایر مشکلات
شته، کنه عنکبوت، حلزون، مگس های سفید بیشترین عامل های ایجاد بیماری برای این گل هستند. در زمانی که خاک بیش از حد مرطوب شود Pythium و در شرایطی که خاک مرطوب و گرم باشد ریزوکتونیا می توانند مشکل ساز شوند. تعداد کمی از این گیاه به ویروس TSWV، INSV حساس هستند که می توانند مشکلات جدی ایجاد کنند. در تابستان ها زمانی که گل آلستر هنوز شاخ و برگ زیادی تولید نکرده و جوان هستند، علف های هرز موجب آزار شده و در رشد گیاه اختلال ایجاد خواهند کرد. کمبود برخی مواد مغذی نیز به گیاه آسیب وارد می کند که در ادامه به نمونه هایی از این کمبودها پرداخته ایم.
کمبود آهن: زردی در جوان ترین برگ ها که غالباً با سطح pH بالا اتفاق می افتد.
کمبود منگنز: کمبود منگنز نیز موجب زردی برگ ها می شود.
کمبود منیزیم: برگ های پیرتر را زرد کرده و نشانه هایی از نوارهای سبز و زرد روی برگ ها قابل مشاهده هستند.
گلهای آلستر معطر نیستند.
این گل حاوی سمی به نام تولیپالین است که به طور بالقوه برای حیوانات مضر است. و همچنین طعم و مزه خوبی برای حیوانات ندارند بنابراین آسیبی به آن ها نرسانده و این گل را نمی خورند. اما برخی پروانه-ها برای گرده افشانی به آن ها جذب می شوند. هرچند در میان گل ها آلستر به مراقبت کمتری نیاز دارد اما به طور کلی گل ها گیاهان حساسی بوده و نیاز به مراقبت دارند. اگر به خوبی به آن ها رسیدگی کنید با زیبایی که به باغ و گلخانه شما هنگام گلدهی می بخشند مزد زحمات خود را دریافت خواهید کرد
برداشت و سایر اقدامات مورد نیاز
برداشت گل آلستر با بیرون کشیدن ساقه ها از دل خاک صورت می گیرد که کاری بهمراتب آسان تر از بریدن آن ها می باشد. در پاییز هفته ای دو بار و در تابستان هفته ای 3 تا 4 بار برداشت صورت می گیرد. بعد از برداشت گل ها در یک محلولی که حاوی هورمون گیاهی ژیبرلین است بهمنظور جلوگیری از زرد شدن برگ ها قرار می گیرد.
اگر قصد جابه جایی گیاه آلستر را دارید بهتر است در اوایل بهار این کار انجام دهید و اطمینان حاصل کنید که هنگام بلند کردن گیاه تمامی ریشه ها را بیرون می کشید تا در محل جدید بهخوبی بتوانند مستقر شوند. در فصل زمستان که گیاه از بین می رود با برش های ساقه آن را مرتب نگه دارید.
آلستر چه رنگ هایی دارد
آلستر در رنگ های مختلفی ازجمله سفید، زرد، قرمز، نارنجی، بنفش و صورتی وجود دارد. که گلبرگ ها اغلب می توانند دارای الگوی رنگی های متضاد بوده و برخی از آن ها همانطور که اشاره کردیم خال دار هستند.
گل های آلستر در انواع جعبه گل و باکس گل نیز استفاده میشوند ، ترکیب این گل ها با دیگر گل های رز و … زیبایی فوق العاده ای را در باکس گل ها رقم میزند ، برای سفارش و خرید این باکس ها به صفحه باکس گل چوبی مراجعه کنید.
آیا می توان گل آلستر را در گلدان پرورش داد؟
جواب به این سؤال مثبت است. مطمئن شوید گلدانی که می خواهید گل آلستر را در آن بکارید بهاندازه کافی بزرگ باشد تا گیاه بهاندازه کافی هوا گرم و رطوبت داشته باشد. همچنین لازم است تا برای ساقه گیاه یک تکیه گاه در نظر بگیرید. این تکیه گاه می تواند ارتفاعی بهاندازه یک متر نیز داشته باشد. در فصل زمستان گلدان را به فضایی مناسب و محفوظ منتقل کرده و آن را از یخ زدگی محافظت کنید. مواد مغذی و کود دهی در گلدان را نیز باید رعایت کنید تا گیاهتان به بهترین شکل پرورش و با گل های بسیار زیبا، شادابی را برایتان هدیه بیاورد.
انواع گل آلستر
انواع متفاوتی از این گل در بازارهای جهانی وجود دارد که قصد داریم تا شما را با چند نمونه از آن ها آشنا کنیم.
1- آدونیس Adonis: این گل دارای ساقه های بلند و گلبرگ های سرخابی روشن است که کمی به سمت پایین خمیدگی دارند. این گیاه آفتاب کامل یا سایه کم و ملایم را ترجیح می دهد. محل اتصال گلبرگ ها به یکدیگر زرد بسیار روشن بوده و در گلدان بسیار خیره کننده هستند.
2- ایمی Aimi: گلبرگ های آن به رنگ سفید کرمی و صورتی ملایم براق است و از خرداد تا آبان ماه گلدهی دارد.
3- آورا Aurea: این نوع گل آلستر از اوایل تا اواسط تابستان گل داده و گلبرگ های کوچکی شبیه به ارکیده دارد. رنگ گلبرگ های آن زرد طلایی و یا نارنجی روشن بوده و اغلب حاوی لکه یا نوارهایی تیره تر هستند. آفتاب کامل و خاک مرطوب را دوست داشته در این شرایط بهترین رشد را عاری از هرگونه بیماری دارد.
4- لایتو Ligtu: این نوع گل از این گیاه دارای رنگ هایی شامل قرمز، صورتی و نارنجی به همراه نواری از طلایی یا زرد که در تضاد با رنگ های اصلی است، هستند. این گل ها زیبایی چشمگیری به باغ داده و هر بیننده ای را مجذوب خود می کند.
5- بهشت آبی Blue Heaven: دارای گلبرگ های درخشان آبی و محل اتصال گلبرگ های زرد رنگ است. عاشق آفتاب بوده و دوست دار سایه کمی هستند. از خردادماه شروع به گلدهی کرده و رشد و پرورش بسیار آسانی دارند همچنین نیاز به نگه داری زیادی ندارند.
6- باتلاق Butterscotch: این نوع گل آلستر از اوایل تابستان تا اوایل پاییز گل داده و دارای گلبرگ-های صورتی و محل اتصال گلبرگ های زرد خیره کننده است. در آفتاب کامل و یا سایه جزئی بهتر رشد می کنند. همچنین دارای برگ های سبز چشمگیر و ساقه های محکم است. گردهافشانهایی مانند پروانه ها این نوع گل را بسیار دوست دارند.
7- آب نبات Candy: یک رنگ آب نباتی صورتی روشن داشته که بسیار زیبا است. دوام بالا و پرورش آسان داشته و برای کسانی که اولین بار به کشت این گل روی آورده اند مناسب است.
8- سیندی Cindy: سیندی دارای گلبرگ هایی به رنگ سفید کرمی است که در محل اتصال این گلبرگ ها به یکدیگر یکرنگ صورتی ملایم و زرد دیده می شود. افراد بسیاری به این نوع از آلستر جذبشده و از دیدن آن لذت می برند.
9- الویرا Elvira: الویرا دارای گلبرگ های سفید خامه ای با خطوط راهراه صورتی تمشکی است. در گلدان-ها و در ترکیب با دیگر گل ها ظاهری بسیار مجلل و شیک را به فضای شما می بخشد.
10- تابستان هندی Indian Summer: گلبرگ های زرد طلایی و مایل به نارنجی همراه با رگه هایی کبود رنگ مشخصه این گل است. در آفتاب کامل بهترین رشد داشته و پروانه های گرده افشان به آن جذب می شوند. زمانی که با تعداد زیادی دیگر از گیاه آلستر کاشته شود بسیار دیدنی به نظر می رسد.
11- زحل Saturn: گیاهی جمع وجور که چندین جایزه بینالمللی گل را از آن خود کرده است گلبرگ-هایی به رنگ صورتی مرجانی با سایه های زرد روشن است. اینگونه بومی فرانسه بوده و از اوایل تابستان تا اوایل پاییز گل می دهد. یک گل قوی در برابر بیماری ها است که پرورشی آسان نیز دارد.
12- پاندورا Pandora: دارای گلبرگ های سرخابی است که رنگی چشمگیر و خاص دارد. دارای ساقه-های محکم و استوار بوده و به دلیل ارتفاع زیادی که دارد در باغ و گلدان ها فوق العاده به نظر می رسند.
13- شاهزاده آمینا Princess Amina: گلبرگ های این گل نارنجی روشن با سایه های زرد در سراسر هر گلبرگ و علامت های قرمز تیره روی گلبرگ های داخلی آن تشکیل شده است. قدری کوتاه تر از انواع دیگر گل های آلستر است که فقط 16 سانتی متر رشد می کند و در خاکی که حاصلخیز بماند و مرطوب باشد بهترین عملکرد را دارد. اگرچه با لمس آن ممکن است دچار حساسیت های پوستی شوید که چندان خطرناک نبوده و بهتر است از این کار اجتناب کنید.
14- شاهزاده دیانا Princess Diana: برگ های این گونه از گل آلستر سبز تیره بوده و گلبرگ های آن به رنگ زرد روشن با رگه هایی کبود در گلبرگ های داخلی دیده می شوند. این گیاه را در خاک حاصلخیز و به دور از باد بکارید و از منظره ای که برایتان ایجاد می کند حیرت زده شوید.
15- شاهزاده الیانه Princess Eliane: این گل چندساله دارای شاخه های متراکم و گلبرگ های به رنگ صورتی روشن است. توجه گرده افشان را به خود جلب و ظاهری بسیار زیبا در گلدان ها دارند.
تعداد بیشمار دیگر از این گل وجود دارد که هرکدام زیبایی و رنگ های خاص خود دارند. شاید یکی از دلایل پرطرفدار بودن گل آلستر همین تنوع بالا در رنگ و نوع است که هر سلیقه ای را می تواند راضی نگه دارد. امروزه از این گل در دسته گل های عروسی و نامزدی بسیاری نیز استفاده می شود که جلوه ای زیبا، خاص و منحصربهفرد دارد.
همچنین بخوانید: گل نرگس