بیماری های آدنیوم و روش های درمان آن

بیماری های آدنیوم

گیاهان جزء جدایی ناپذیر زندگی انسان ها هستند و امروزه با تنوع شکل و رنگی که پیدا کرده اند توجه بسیاری از مردم را به خود جلب نموده اند. مردم علاقمند به نگهداری این گیاهان متنوع و زیبا هستند؛ اما باید به نکاتی در رابطه با آنان توجه کنند و مطمئن شوند تمامی شرایط را برای حفظ سلامتی گیاه انجام می دهند.یکی از این گل های زیبا که به تازگی محبوب شده است، آدنیوم است. آدنیوم نوعی ساکولنت می باشد که تنه آن به شکلی عجیب و منحصر به فرد می باشد. بیماری های آدنیوم ممکن است تنه، ریشه و برگ ها را درگیر کنند.

آدنیوم در فصل گل دهی ، گل های زیبا و رنگارنگی می دهد و می تواند یک گیاه خانگی و زیبا باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا به روش نگهداری و بیماری های این گیاه منحصر به فرد بپردازیم.

 

مطالب مرتبط : چرا ریشه آدنیوم پوسیده می شود؟ راز طلایی درمان پوسیدگی آدنیوم

نگهداری آدنیوم

ویژگی گیاه آدنیوم

گیاه آدنیوم که با نام رز صحرایی نیز شناخته می شود، دارای پنج گونه گیاه متفاوت است که شرایط نگهداری همه آن ها در آب و هوای نیمه خشک و یا خشک است. اگر شرایط نگهداری آن را رعایت نکنید دچار بیماری های آدنیوم می شود. نکته جالب در رابطه با آن ها این است که می توانند خیلی سریع خود را با همه مناطق وفق دهند و در نواحی گرمسیری نیز می توانند به خوبی رشد کنند. در واقع این گیاهان بیابانی خود را با همه شرایط سازگار می کنند، فقط باید آب و خاک مناسبی داشته باشند. در فصول گرم سال می توانید این گیاه را در خارج از خانه قرار دهید؛ چرا که تا دمای ۱۰۰ درجه فارنهایت را می تواند تحمل کند، پس قرار گرفتن در معرض آفتاب گرم و سوزان برای آن ها چندان سخت نیست. بیماری های آدنیوم نیز کمتر به سراغ گیاهانی می روند که در شرایط مناسب قرار دارند.

در فصول سرد نیز باید آن ها را به داخل خانه بیاورید؛ چرا که تحمل سرمای بیش از حد را ندارند. در این زمان گیاه به خواب می رود و در فصل بهار دوباره شروع به رشد کند. بهترین شرایط برای نگهداری گیاه در خانه، قرار گرفتن در اتاقی گرم و بدون نور مستقیم است. اگر این گیاهان را در سایه نگهداری کنید، ضعیف می شوند و ساقه ها و برگ های آنان به خوبی رشد نمی کنند و بیماری های آدنیوم به سراغ آن ها می آیند.

مطالب مرتبط : نگهداری گل آدنیوم

 

پرندگان و حشرات گرده افشان مثل پروانه و زنبور، جذب شکوفه های این گیاه می شوند. گل دهی این گیاهان در دو دوره انجام می شود. آدنیوم باید اولین گل دهی را از اوایل فصل بهار شروع کند و این گل دهی باید تا اواسط تابستان ادامه یابد؛ سپس به مدت ۶ الی ۸ هفته گل دهی متوقف می شود و دوباره در اوایل پاییز شروع می شود. اگر صاحب گلخانه هستید، در فصل زمستان نیز می توانید شاهد گل دهی این گیاه زیبا باشید، البته با فراهم کردن نور و گرمای کافی این کار انجام می شود.

ویژگی و بیماری های آدنیوم

 

آبیاری گیاه آدنیوم

آبیاری این گیاه در فصل بهار و تابستان باید به طور مرتب و مانند سایر گیاهان انجام شود، ولی در فصل پاییز و زمستان باید آبیاری آن را کاهش دهید. بسیاری از افراد معتقدند که در فصول سرد باید با آدنیوم مانند یک کاکتوس برخورد کرد و آب خیلی کمی به آن داد. نکته مهم و حائز اهمیتی که باید در رابطه با آبیاری آدنیوم به آن توجه کنید، این است که نباید به ریشه های آن بیش از حد آب بدهید و آن را خفه کنید؛ چرا که در این حالت گیاه دچار بیماری های آدنیوم می شود. در فصل رشد، مرتبا خاک گیاه را چک کنید و مراقب باشید که خاک آن خشک نشود. اگر متوجه خشکی خاک شدید به آرامی به آن آب برسانید اما مراقب باشید که آن را غرق در آب نکنید. آبیاری باید به گونه ای باشد که فقط خاک را کمی مرطوب کند. برای کاشت این گیاه نیز از خاکی استفاده کنید که زهکشی مناسبی دارد.

اگر قصد کاشت آدنیوم در باغچه را دارید باید آن را به صورتی بکارید که کمی شیب داشته باشد؛ تا زمانی که باران می بارد آب آن سرازیر شود و ریشه های آن دچار بیماری های آدنیوم نشوند. آدنیومی که در باغچه یا باغ کاشته می شود به حدی مقاوم به گرما است که حتی نیاز به آبیاری ندارد. اگر حس کردید که هوا بسیار گرم است و گیاه به آب نیاز دارد، قطره قطره آب به آن اضافه کنید.

 

آبیاری گل آدنیوم

 

کود مناسب آدنیوم

در فصول رشد می توانید برای آدنیوم خود از کود استفاده کنید و بهترین کود برای آدنیوم، کود کم رطوبت و یا کود های مایعی که محلول در آب هستند می باشد. کود ها با تقویت گیاه، باعث رفع بیماری های آدنیوم می شوند. استفاده از کود فقط در فصل رشد باید انجام شود و زمانی که گیاه در حالت خواب است نباید این کار را انجام دهید. در فصل بهار، زمانی که گیاه از خواب بیدار شده است و زمان رشد آن است، دو هفته یک بار به گیاه کود بدهید و آن را تغذیه کنید، با این کار خواهید دید که رشد گیاه بهتر از قبل است. در فصل تابستان، ماهی یک بار به گیاه کود دهید و در فصل پاییز و زمستان این کار را انجام ندهید.

کود برای تقویت گیاه و رفع بیماری های آدنیوم

آیا گیاه آدنیوم را باید به طور منظم هرس کرد؟

آدنیوم ها می توانند رشد کنند و به گیاهان خیلی بزرگی تبدیل شوند. برای حفظ سایز آن ها بهتر است آن ها را هرس کنید تا بزرگی آن ها شما را آزار ندهد و نگهداری آن ها در خانه راحت تر باشد. اگر برنامه دقیق و منظمی برای هرس کردن گیاه خود در نظر بگیرید، باعث شادابی و آراستگی گیاه نیز می شوید، همچنین گیاه کمتر در معرض بیماری های آدنیوم قرار می گیرد. در فصل رشد، هرس را انجام دهید تا رشد گیاه را محدود کنید، با این کار، دوره خواب برای گیاه آسان تر خواهد بود. با هرس کردن، بخش های مرده یا آسیب دیده گیاه را از بین می برید و باعث ایجاد بخش های جوان و تازه می شوید. شاخه های کوچک را قطع کنید تا گیاه زیباتر به نظر برسد. این شاخه ها را دور نیندازید و آن ها را در گلدان های جداگانه بکارید تا تبدیل به آدنیوم های جدید و جوان شوند.

 

هرس کردن و جلوگیری از بیماری های آدنیوم

گلدان مناسب آدنیوم

آدنیوم نیز مانند بسیاری از گیاهان دیگر می تواند در گلدان هایی با جنس و رنگ مختلف کاشته شود. نکته قابل توجه این است که برای کاشت آن باید از گلدان هایی محکم استفاده کنید؛ چرا که رشد ریشه این گیاه زیاد و به حالت تهاجمی است و اگر جنس ظرف نازک یا پلاستیکی باشد می تواند آن را بشکند و به رشد خود ادامه دهد. هر گلدانی که انتخاب می کنید باید سوراخ هایی در ته خود داشته باشد تا زهکشی گیاه به خوبی انجام شود و دچار بیماری های آدنیوم نشود. اگر از زیر گلدانی استفاده می کنید باید به طور مرتب آب آن را تخلیه کنید. گلدانی که از آن برای کاشت آدنیوم استفاده می کنید بهتر است پهن و با دیواره های کوتاه باشد. این گلدان ها نسبت به گلدان های بلند، رشد ریشه گیاه را تقویت می کنند و آب و غذا را بهتر در دسترس آن قرار می دهند. اگر از ظرفی با دیواره بلند برای کاشت آدنیوم استفاده کنید نباید توقع رشد زیاد آن را داشته باشید. همچنین ممکن است که ریشه آن دچار بیماری های آدنیوم شود.

می توانید برش اولیه گیاه را در یک ظرف بلند قرار دهید؛ سپس زمانی که به اندازه کافی بزرگ شد آن را به ظرفی کوتاه تر منتقل کنید. برای انتقال گیاه به گلدانی دیگر باید خاک های چسبیده به ریشه را جدا کنید و آن را در خاکی تازه قرار دهید. اگر می خواهید گیاهتان دچار پوسیدگی و بیماری های آدنیوم نشود از خاک هایی با زهکشی بالا استفاده کنید.

اگر از گلدانی بزرگ استفاده کنید بیشتر رشد گیاه به سمت ریشه ها کشیده می شود و شکوفه های آن کم می شوند. مناسب ترین گلدان، گلدانی است که فضایی در حد یک یا دو اینچ برای رشد ریشه، داشته باشد.

 

گلدان مناسب آدنیوم

 

 

مشکلات و آفات آدنیوم

رایج ترین مشکلی که می تواند برای آدنیوم اتفاق بیفتد، پوسیدگی ریشه می باشد که علت آن نگهداری نامناسب و آبیاری بیش از حد است. آدنیوم ها ریشه هایی ضخیم و محکم دارند و آب را به میزان زیادی در خود نگه می دارند بنابراین نیازی به آب زیاد ندارند و هر چه آبیاری آن ها را بیشتر انجام دهید باعث خفگی ریشه ها و بروز بیماری های آدنیوم می شوید. از دیگر مواردی که در این مورد باید به آن توجه کنید، زهکشی گیاه است که باید کاملا مناسب باشد.

گیاه آدنیوم ممکن است دچار آفات زیر شود:

  • شته ها
  • کنه ها
  • برخی حشرات. اگر متوجه شدید که حشرات در حال آزار گیاه شما هستند، از حشره کش استفاده کنید.
  • کرم ها نیز از آفاتی هستند که می توانند باعث بروز مشکل برای گیاه شوند. اگر کرمی روی گیاه خود مشاهده کردید، آن را با دستکش بردارید و گیاه را زیر نظر بگیرید تا دوباره درگیر کرم نشود. کرم ها می توانند به سرعت باعث بیماری های آدنیوم شوند و گیاه را از بین ببرند.

مشکلات و آفات گل آدنیوم

 

دلایل عدم گل دهی آدنیوم

در این بخش رایج ترین علل عدم شکوفایی آدنیوم برای شما آورده شده است، پس با ما همراه باشید.

جابجایی: اگر آدنیوم را مرتبا جابجا می کنید نباید انتظار گل دهی از آن داشته باشید؛ چرا که برای بسیاری از گل ها سخت است که با محیط جدید کنار آیند. در محیط جدید، گیاه به جای شکوفه دادن به رشد ریشه و سازگاری با محیط می پردازد و سعی می کند با بیماری های آدنیوم مبارزه کند. بهتر است در زمان گل دهی، گیاه را جابجا نکنید و اجازه دهید به طور طبیعی کار خود را پیش ببرد. طبق یک قاعده کلی، گیاه آدنیوم، هر دو سال یک بار به جابجایی نیاز پیدا می کند و نیازی نیست به طور مرتب این کار انجام شود.

عدم گل دهی آدنیوم

 

 

شرایط نگهداری آدنیوم

آب: اگر چه آدنیوم گیاه مقاومی است اما برای گل دهی باید به مقدار کافی آب دریافت کند. اگر این مورد را بیش از حد انجام دهید، نه تنها باعث گل دهی گیاه نمی شوید بلکه باعث پوسیدگی و بروز بیماری های آدنیوم در آن می شوید. سعی کنید به مقدار لازم به گیاه خود آب بدهید.

نور خورشید: گل آدنیوم به نور کافی برای شکوفایی نیاز دارد و عدم دریافت نور باعث پوسیدگی و عدم گل دهی آن می شود. آدنیوم را باید در جایی قرار دهید که روزانه ۵ الی ۶ ساعت از نور مستقیم تغذیه کند.

کود: گل آدنیوم شاید به کود فراوان احتیاج نداشته باشد اما اگر به طور منظم آن را تغذیه کنید، گل دهی بیشتری انجام می دهد. در فصل بهار و تابستان که زمان گل دهی آدنیوم است، دو الی سه بار از کود مناسب و محلول در آب استفاده کنید.

 

 

بیماری های آدنیوم و درمان آن ها

آدنیوم ممکن است دچار بیماری قارچی آنتراکنوز شود. اگر برگ های گیاه زرد می شوند و می افتند؛ ممکن است دچار این مشکل شده باشند. نگران نباشید، این مشکل در ابتدای تابستان و یا پاییز شروع می شود و به طور خود به خودی از بین می رود. برای از بین رفتن این قارچ، آبیاری را کمتر کنید و برگ های زرد را جدا کنید و دور بیندازید.

پوسیدگی ساقه نیز می تواند از بیماری های آدنیوم و در اثر قارچ های آلوده کننده ایجاد شود. ساقه ای که آلوده شده به رنگ زرد یا سیاه دیده می شود و این قسمت ها می توانند خشک و یا مرطوب باشند. درمان این قارچ نیز توسط خود گیاه انجام می شود؛ به این صورت که اطراف قسمت آلوده بخش های جدیدی رشد می کنند و قسمت آلوده را از بین می برند. اگر خود گیاه دست به کار درمان نشد و قارچ در حال آلوده کردن بقیه قسمت ها بود، باید این قسمت ها را قطع کنید.

ریشه آدنیوم نیز ممکن است دچار بیماری های آدنیوم و پوسیدگی شود. این مورد بر خلاف دو مورد گذشته به علت قارچ نیست بلکه آبیاری زیاد باعث این مشکل می شود. زمانی که ریشه، آب زیادی در خود نگه می دارد، پس از مدتی دچار پوسیدگی می شود و این پوسیدگی به ساقه و برگ ها نیز کشیده می شود. در اثر این مشکل، تمامی برگ ها زرد می شوند و اگر گیاه توانایی مقابله را نداشته باشد منجر به مرگ آن می شود. آدنیوم های بزرگ معمولا قادر به درمان خود هستند.

برگ این گیاهان نیز می تواند دچار مشکل و بیماری های آدنیوم شود. اگر به طور مداوم برگ های آدنیوم را خیس کنید، برگ ها به رنگ قهوه ای تغییر رنگ می دهند و پوسیده می شوند. در برخی موارد نیز قارچی سفید رنگ ظاهر می شود که می تواند ساقه گیاه را نیز آلوده کند. قسمت هایی که با این قارچ آلوده می شوند باید جدا شوند تا دیگر بخش ها را آلوده نکنند. برای درمان بیماری های آدنیوم مربوط به برگ باید رطوبت محیط را کاهش دهید و از قارچ کشی مانند کاپیتان استفاده کنید. ۳ گرم از آن را در یک لیتر آب مخلوط کنید و روی برگ ها و ساقه گیاه اسپری کنید.

برای کنترل بیماری های قارچی می توانید از قارچ کش ها استفاده کنید. قارچ کش ها را نمی توان درمانی برای این بیماری ها در نظر گرفت؛ بلکه به عنوان روشی برای پیشگیری عمل می کنند. بهتر است قبل از بروز بیماری از آنان استفاده کنید. Ridomil یکی از بهترین و مناسب ترین قارچ کش ها است.

 

آیا آدنیوم سمی است؟

آدنیوم نیز مانند بسیاری از گیاهانی که در خانه نگهداری می شوند، ممکن است باعث مسمومیت شوند. اگر در خانه خود کودک و یا حیوانات خانگی مانند سگ و گربه نگهداری می کنید، بهتر است به جای این گیاه، از گیاهان دیگری مراقبت کنید. آدنیوم می تواند بسیار خطرناک باشد و منجر به بیماری های آدنیوم شود؛ چرا که صمغی سمی تولید می کند. در زمان های گذشته از سم آن برای آغشته کردن شمشیر ها و تیر ها استفاده می کردند و با آن ها به شکار می رفتند. تمامی قسمت های گل آدنیوم، صمغ تولید می کنند و سمی هستند و اگر کسی حتی یک قطره از این صمغ را بنوشد دچار مسمومیت شدید و بیماری های آدنیوم می شود. اگر متوجه شدید که کودک شما از صمغ این گیاه خورده است سریعاً او را به نزدیک ترین بیمارستان منتقل کنید تا تحت مراقبت باشد. زمانی که می خواهید با این گیاه کار کنید حتما دستکش بپوشید و اگر صمغ آن روی دستتان ریخت، سریعاً محل را با آب و صابون بشویید و در صورت بروز حساسیت به دکتر مراجعه کنید.

علائم مسمومیت و بیماری های آدنیوم حدود ۱۲ تا ۳۶ ساعت بعد بروز پیدا می کنند و می توانند شامل معده درد، اسهال، استفراغ، حالت تهوع، سوزش دهان و گلو، تولید زیاد بزاق، کاهش دمای بدن و لرز شدید و در بدترین حالت تشنج باشند. در صورت مشاهده چنین علائمی، سریعاً بیمار را به بیمارستان منتقل کنید و علت مسمومیت را بیان کنید.

 

سخن پایانی
نگهداری یک گیاه با عمر طولانی که نیازی به آب فراوانی ندارد قطعا لذت زیادی برای شما دارد. آدنیوم یکی از این گیاهان است که می توان آن را در گلدان یا باغچه کاشت و آن را با دیگر گل ها پیوند زد. گل آدنیوم خود را با هر شرایطی وفق می دهد. اگر روش نگهداری آدنیوم را به درستی انجام دهید؛ می تواند سال های طولانی زنده بماند و زیبایی زیادی به خانه شما هدیه دهد، البته باید به خوبی از آن ها مراقبت کنید تا دچار بیماری های آدنیوم نشوند. این گیاه در فصول سرد به خواب می رود و در بهار گل می دهد و قابل قلمه زدن است. برای نگهداری از این گیاه باید به عنوان یک دوست با آن برخورد کنید و همان طور که برای رفاقتتان تلاش می کنید برای آن نیز تلاش کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *