روش تکثیر کاشت و نگهداری گل آنتوریوم  

گل آنتوریوم

گل آنتوریوم که به پالت نقاش نیز معروف است، یکی از مهم ترین گل های تجاری می باشد که پتانسیل صادراتی بالایی دارد. آنتوریوم  به  انگلیسی (Anthurium) نام یک جنس از گیاهان استوایی بومی کشورهای آمریکای مرکزی، جنوبی و حوزه دریایی کارائیب و به ویژه مکزیک، آرژانتین، اوروگوئه، جزایر دریایی کارائیب، کلمبیا و اکوادور است و متعلق به خانواده گل شیپوریان (Araceae) می باشد که تا به امروز، ۸۲۵ گونه از آن شناسایی شده اند. بسیاری از گونه های گل آنتوریوم، گیاهان آپارتمانی محبوبی هستند.

 

 

گل آنتوریوم

گل آنتوریوم

نقشه توزیع جغرافیایی گونه های جنس آنتوریوم. همان طور که می بینید، گیاهان آنتوریوم به غیر از آمریکای لاتین، در بخش های کوچکی از جنوب شرق آسیا و در یک منطقه از ایالات متحده آمریکا نیز می رویند.

گل آنتوریوم

 

کد محصول 114 گل فروشی آنلاین گندم VIP استفاده شده از گل های آنتوریوم برای خرید این دسته گل زیبا به صفحه دسته گل کاغذی  مراجعه نمایید.

 

گیاهان آنتوریوم که اولین بار در سال ۱۸۷۶ توسط «ادوارد آندره» (Edward Andre)، گیاه شناس فرانسوی کشف شدند، روی شاخه های پوسیده درختان در سایه پوشش گیاهی انبوه جنگل های بارانی قاره آمریکا می رویند. گونه Anthurium adreanum در سال ۱۸۸۹ توسط «ساموئل دیمون» (Samuel Damon) به عنوان یک گونه بومی جنگل های بارانی دامنه های رشته کوه آند واقع در غرب آمریکای جنوبی، از جنوب کلمبیا تا شمال اکوادور معرفی شد.

تعداد کمی از گیاهان جنس آنتوریوم به دلیل داشتن گل های زینتی دارای عمری طولانی که شامل یک اسپات سفید یا رنگی (spathe) براق با ظاهری چرمی، حول یا زیر یک اسپادیکس (spadix) میله‌ای شکل مرکزی هستند، به صورت تجاری به عنوان گیاه زینتی کشت می شوند.

گل آنتوریوم

 

اسپادیکس در گیاه شناسی به بخشی از ساقه گفته می شود که توسط گروهی از گل های کوچک دوجنسی پوشیده شده است. اسپات‌، همان برگچه اسپادیکس است. هم اسپادیکس و هم اسپات، مخصوص گیاهان خانواده گل شیپوریان هستند.

نوک اسپادیکس می تواند شبیه گرز یا کروی و تنه آن می تواند مارپیچی باشد. اسپات گل آنتوریوم نیز در رنگ های متنوعی شامل قرمز، نارنجی، صورتی، بنفش و سفید یافت می شود. آنتوریوم قرمز، فرآوان ترین نوع آنتوریوم است. گونه دارای اسپات بنفش به لیلی فلامینگو معروف است. دلیل معروف شدن این گل به پالت نقاش، شکل قلبی اسپات است.

شاید بتوان گفت که مهم ترین دلیل محبوبیت گل آنتوریوم به عنوان یک گل زینتی آپارتمانی، عمر بالای گل آن است که حتی می توان با روش هایی مثل پوشاندن آن با واکس یا نیترات نقره، به منظور کاهش تبخیر، عمر آن را طولانی تر نیز کرد. برگ های براق و سبز تیره زینتی آنتوریوم نیز در محبوبیت آن بی تأثیر نیستند. در حالت طبیعی، گل این گیاهان، ۶ هفته سالم می ماند.

آنتوریوم ها در کل طول سال به گل می نشینند و دمای مطلوب برای گل دهی آن ها بین ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد است. این گیاهان به دلیل اینکه بومی نواحی استوایی هستند، حساسیت بالایی به سرما دارند. به علاوه، این گیاهان با نور غیر مستقیم آفتاب بهتر رشد می کنند و به همین دلیل است که به راحتی می توان از آن ها به عنوان گیاهان آپارتمانی استفاده کرد.

گل آنتوریوم سفید

 

گیاهان آنتوریوم، طول عمر بالایی دارند، مقاوم هستند و به راحتی می توان آن ها را پرورش داد. با فراهم آوردن شرایط مناسب برای رشد این گیاهان، آن ها خیلی راحت به گل می نشینند. بزرگی اسپات، وابستگی زیادی به طول ساقه گیاه آنتوریوم دارد که می تواند حدود ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر رشد کند.

همه بخش های تمامی گیاهان آنتوریوم سمی هستند و در صورتی که بلعیده شوند، ممکن است سبب ناراحتی های معده گردند. شیره این گیاهان ممکن است سبب التهاب پوست شود. ثابت شده است که آنتوریوم می تواند هوا را تصفیه کند.

گفته می شوند که بر اساس افسانه های یونان باستان، گل های آنتوریوم، نیزه های کوپید (Cupid)، الهه عشق، هستند که می توانند مردم را عاشق هم دیگر کنند. با توجه به اینکه این گیاهان بومی آمریکای لاتین هستند، اینکه چگونه یونانیان باستان آن ها را می شناختند، درستی این گفته ها را زیر سوال می برد. با این حال، گل آنتوریوم یکی از پرفروش ترین گل ها در روز ولنتاین است. همچنین، در دهه های اخیر، از این گل ها همراه با صنوبر و سرخ برگه یا بنت قنسول به عنوان نماد کریسمس استفاده می شود. هدیه دادن آنتوریوم، به معنی رابطه دوستی قوی است.

آنتوریوم

مطالعات علمی نشان داده اند که این گیاهان مواد شیمیایی مضر و آلاینده های موجود در هوای آپارتمان را جذب می کنند. سازمان فضایی ناسا در حال انجام مطالعاتی روی گیاهان تصفیه کننده هوا برای استفاده در سفرهای فضایی طولانی مدت یا استفاده در فضاهای سربسته ای است که قرار است مکان سکونت انسان روی مریخ باشند و آنتوریوم یکی از مهم ترین این گیاهان است. برگ های بزرگ آنتوریوم، می توانند فرمالدهاید، تولوئن و گزایلن را جذب کنند.

گل آنتوریوم در بسیاری از کشورها شامل سوئیس، استرالیا، ژاپن، روسیه، آمریکا، هلند، ایران و … ، بیشتر به صورت شاخه ای به فروش می رسد. این گل به عنوان یکی از بهترین گیاهان زینتی شناخته می شود. این گیاه می تواند زیبایی خیره کننده ای به آپارتمان شما ببخشد.

همچنین از گل آنتوریوم در انواع تاج گل نیز در ایران استفاده می کنند.

امروزه ارزش بازار جهانی این گل بالغ بر ۱۰ میلیون دلار است و سالانه ۲۴ میلیون قطعه از این گل ها به سراسر جهان صادر می شوند و منشاء ۹۵٪ آن ها، جزیره اصلی مجمع الجزایر هاوایی است که آب و هوای گرم و مه آلود آن برای رشد گونه های مختلف آنتوریوم، بسیار مناسب می باشد.. از آنتوریوم ها برای تزئینات هم استفاده می شود. یک گل آنتوریوم ایده آل، دارای یک اسپات براق، یک ساقه بلند و رنگی یکنواخت است.

آنتوریوم ها همچنین در گل های تبریک بسیار پرکاربرد هستن میتوانید نمونه ها را در تاج گل افتتاحیه مشاهده فرمایید.

نور مناسب برای گل آنتوریوم

نور مناسب برای آنتوریوم

گیاهان آنتوریوم نیازمند نور غیرمستقیم آفتاب هستند و هرچه ساعات روشنایی بیشتر باشد، برای آن ها بهتر است و بیشتر گل می دهند. آن ها محیطی سایه دار همانند جنگل استوایی که زیستگاه اصلی آن هاست نیاز دارند. میزان نوری که آنتوریوم ها می توانند در نواحی گرمسیری در طول تابستان تحمل کنند، ۲۰ تا ۳۰ درصد است.

آنتوریوم را باید در مکانی روشن با نور یک نواخت و پخش شده قرار دهید. سعی کنید گیاه در فاصله ۲ تا ۳ متری از یک پنجره قرار داشته باشد. اگر نور کافی نباشد، آنتوریوم گل نمی دهد. آنتوریوم هایی که شاخ و برگ بیشتری دارند و به خاطر زیبایی برگ هایشان پرورش داده می شوند، نور چندانی نیاز ندارند و به خوبی در محیط های نیمه روشن رشد می کنند. برگ های این گیاهان تحت نور ضعیف، نازک و دراز می شود. نور بیش از حد سبب سفید شدن وسط برگ های آنتوریوم و قهوه ای شدن نوک آن ها می شود.

گل آنتوریوم

 

آنتوریوم ها در محیط های باز رشد بهتری دارند و باید آن ها را زیر ۸۰ درصد سایه قرار دهید. در آپارتمان های تاریک می توانید از نورهای مصنوعی و لامپ های UV برای پرورش آنتوریوم استفاده کنید.

دمای مناسب برای آنتوریوم

بهترین دمای روز برای آنتوریوم ها بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد و بهترین دمای شب برای آن ها بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است. دماهای بالای ۳۰ درجه ممکن است سبب سوختگی برگ های آنتوریوم، رنگ پریدگی آن ها و زرد شدن برگ های پایینی گیاه آنتوریوم شود.

گیاهان آنتوریوم بومی مناطق گرم و استوایی بوده و نمی توانند دماهای پایین و زیر صفر را تحمل کنند. بهترین دما میانگین برای رشد آن ها بین ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد است. گیاهان آنتوریوم را در مقابل وزش باد سیستم های سرمایشی، گرمایشی و تهویه مطبوع قرار ندهید.

آب و رطوبت مناسب برای آنتوریوم

این گیاهان آپارتمانی نیازمند آب کمی هستند. اجازه دهید در حد فاصل دو آب دهی، خاک خشک شود. اگر در منطقه ای گرم زندگی می کنید، هر دو تا سه روز یکبار به آنتوریوم ها آب دهید. اگر در منطقه ای بارانی زندگی می کنید، تنها در صورت نیاز به این گیاهان آب دهید.

مهم ترین نیاز آنتوریوم، زهکشی مناسب خاک است. ریشه های آنتوریوم باید مرطوب باشند ولی نباید در غرق در آب شوند. گدان آنتوریوم باید سوراخ زهکشی در کفش داشته باشد. برای اینکه زهکشی بهتری در گلدان آنتوریوم ایجاد شود، کف آن را با حدود سه سانتی متر سنگ ریزه پر کنید.

آنتوریوم نیازمند هوای مرطوب است. بهتر است که میزان رطوبت هوا برای پرورش آنتوریوم از ۶۰ درصد کمتر نشود. بنابراین گردگیری برگ و اسپات آن با یک دستمال نمناک سبب زیباتر شدن آن و سرحال شدنش می شود.

با وجود اینکه آنتوریوم ها می توانند خشکی را تحمل کنند ولی هر وقت خاک خشک شد به آن ها آب دهید زیرا خشکی سبب کاهش شدید رشد آن ها می شود. به علاوه، خشکی می تواند سبب سوختگی نوک برگ ها و آسیب ریشه شود. در مقابل، آبیاری بیش از حد سبب آسیب دیدن ریشه و زرد شدن ناگهانی برگ ها می شود.

مطالب مرتبط : گل مناسب تاج گل تسلیت

کوددهی گل آنتوریوم

هر گل آنتوریوم باید ماهانه به میزان یک گرم کود کامل دریافت کند که هم دارای ریزمغذی ها (مثل آهن، مس، کبالت، روی، منگنز) و هم دارای درشت مغذی ها (مثل نیتروژن، فسفر، پتاسیم) باشد. اغلب پرورش دهندگان آنتوریوم از کودهایی که مواد مغذیشان سریعا آزاد می شود استفاده می کنند.

کوددهی گل آنتوریوم

در صورتی که گیاهان آنتوریوم چند ماه کوددهی نشوند، مشکل خاصی پیش نمی آید. بهترین کود برای گیاهان آنتوریوم دارای نسبت ۳ بخش نیتروژن، ۱ بخش فسفر و ۲ بخش پتاسیم است و اگر آن را تا یک-چهارم رقیق کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت. از کودی استفاده کنید که به آهستگی مواد مغذی اش را رها می کند یا از از یک کود مایع در هر بار از دو بار آبیاری، استفاده کنید. اگر از نوع اول استفاده می کنید، هر دو تا سه ماه یکبار کود دهی کنید.

کود گاوی تازه که در حجم ۱۰ تا ۱۵ برابر آب غوطه ور شده باشد را به مدت ۴ الی ۵ روز نگه دارید و پس از فیلتر کردن، روی گیاهان آنتوریوم اسپری کنید. ادرار گاو نیز در صورت رقیق سازی با آب تا ۲۵ برابر، برای اسپری کردن روی برگ ها مناسب است. از کود NPK با نسبت ۱۹:۱۹:۱۹ با غلظت ۲ گرم بر لیتر نیز می توانید هفته ای یک بار استفاده کنید.

گلدان و خاک مناسب برای گل آنتوریوم

گدان آنتوریوم باید بزرگ و دارای زهکشی مناسب باشد. خاک گلدان باید دارای پایه پیت ماس با نسبت ۱ بخش پیت ماس، یک بخش پوست کاج و یک بخش پرلیت باشد. اگر گیاه خیلی جوان و کوچک است، نباید گلدان بزرگی داشته باشد تا خاک آن زود خشک نشود. خاک اطراف ریشه ها باید محکم بوده و پیش از اینکه آنتوریوم را به یک گلدان بزرگتر منتقل کنید، باید ریشه آن، کل گلدان را پر کرده باشد.

گلدان گل آنتوریوم

نحوه تعویض گلدان آنتوریوم

در اواسط فصل زمستان که ریشه های جدید در حال رشد هستند، گلدان آنتوریوم را تعویض کنید. یک گلدان ۱۵ تا ۱۷ سانتی متری را تا نصفه با سنگ ریزه پر کنید. آنتوریوم نیازمند یک خاک دارای زهکشی بالا و مواد آلی فراوان هستند. همان نسبت خاکی که در بالا اشاره کردیم یا نسبت ۳ بخش پیت ارکیده، ۱ بخش خاک برگ و یک بخش ماس اسفنجی، برای رشد آنتوریوم ها عالی است. این خاک را می توانید با ماسه بادی، زغال خرد شده یا آجر پودر شده ترکیب کنید.

هر سال ریشه ها در سطح بالاتری از ساقه گل آنتوریوم رشد می کنند و بنابراین باید آن ها را با لایه ای از پیت ماس بپوشانید و آن لایه را مرطوب نگه دارید تا ریشه های جدید به درونش نفوذ کنند. سپس می توانید گیاه آنتوریوم را که ریشه های جوان در بخش های بالاتر ساقه آن رشد کرده اند، از لبه گلدان بریده و در یک گلدان دیگر قرار دهید.

گل آنتوریوم

تکثیر کاشت و نگهداری گل آنتوریوم

همانطور که گفته شد،‌ همه ساله، ریشه های جوان تری روی سطوح بالاتر ساقه گل آنتوریوم رشد می کنند. بنابراین بهترین راه برای تکثیر گیاه آنتوریوم ، تقسیم بخش های ریشه دار ساقه به چند بخش در هنگام بهار و کاشتن هر بخش در یک گلدان مجزا است. سپس این گلدان ها را در محفظه های شیشه های سربسته و دارای رطوبت بالا به مدت چند هفته نگه دارید. از جوانه های آنتوریوم نیز برای تکثیر آن استفاده می شود. از انواع مختلفی از تکنیک های میکروپروپگیشن (micropropagation) می توان برای تکثیر گیاهان آنتوریوم از قطعات کوچک برگ استفاده کرد.

 

اگر می خواهید آنتوریوم را از طریق جوانه های ساقه تکثیر کنید، یک ساقه ضخیم انتخاب کرده و آن را به قطعات ۳ تا ۴ سانتی متری برش دهید. به علاوه می توانید این قطعات را به صورت عمودی نیز به چند قطعه کوچکتر تقسیم کنید. هر قطعه باید حداقل دو جوانه جانبی داشته باشد. این قطعات را با محلول ضد قارچ تیمار کرده و آن ها را در ماسه بادی تمیز بکارید. ۱ یا ۲ ماه بعد، شاهد رشد اولین جوانه ها خواهید بود.

 

وقتی نشاء ها و قلمه ها به ارتفاع ۵ تا ۱۰ سانتی متری رسیدند باید آن ها را به گلدان های اصلی منتقل کنید. پرورش آنتوریوم در گلدان بیشتر در مناطق کم ارتفاع مناسب است. خاک بالایی گلدان آنتوریوم باید کمی شل باشد. برای این کار، می توانید از مخلوط پوسته های خارجی مو مانند میوه نارگیل با اندازه ۳ سانتی متر همراه با پودر آجر و ذغال استفاده کنید.

برای پر کردن خود گلدان نیز می توانید از مخلوط مشابهی استفاده کنید. یک گلدان مناسب برای آنتوریوم دارای ۳۰ سانتی متر ارتفاع و سه سوراخ زهکشی در کفش می باشد. فاصله هر آنتوریوم با آنتوریوم دیگر، بسته به نوع گونه باید ۴۵ تا ۶۰ سانتی متر باشد.

راه دیگر تکثیر آنتوریوم، کاشت دانه های آن است. این روش برای تکثیر تجاری آنتوریوم مناسب است. به محض اینکه دانه ها رسیدند، آن ها را در سینی های کم عمق سفالی پر شده با ماس اسفنجی، خاکستر و ماسه بکارید. دانه ها را روی ماس بپاشید و سسپس روی آن ها را با یک تکه پلاستیک شفاف پوشانده و در یک جای گرم و مرطوب نگه دارد.

آفات و بیماری های گل آنتوریوم

گل آنتوریوم به آفاتی مثل شته ها، کنه ها، شپشک آردی و تریپس ها که دیگر گیاهان آپارتمانی را آلوده می کنند، آلوده می شود. تریپس ها و شپشک ها بیشتر در جوانه ها یافت می شوند. همچنین می توانید شته ها را نیز زیر برگ های پایینی پیدا کنید. کنه تنها در آنتوریوم نوع پرنده ای که یکی از مقاوم ترین انواع آنتوریوم است، یافت می شوند.

 

آفات گل آنتوریوم و روش های جلوگیری

 

بهترین روش برای کنترل آفات آنتوریوم بررسی مداوم گیاه و نابودی آفات پیش از خارج شدن آن ها از کنترل است. بعضی صابون های حشره کش می توانند آفات ضعیف را بکشند ولی برای نابودی کنه ها نیازمند آفت کش های قوی تری خواهید بود. اگر رطوبت محیط کم باشد و گیاه تحت خشکی قرار گیرد، ممکن است سر و کله کنه های عنکوبتی نیز پیدا شود.

 اگر می خواهید از مواد شیمیایی استفاده نکنید، یکی از بهترین روش ها برای پاک کردن دوره ای برگ ها و ساقه ها با دستمال و اسپری ملایم آب است. اگر از این روش استفاده می کنید، زیر برگ ها را فراموش نکنید.

یکی از مشکلات رایج گیاهان آپارتمانی گل دار، جذب کردن پشه ریزه ها است. پشه ریزه ها که حشرات پروازی ریز و مشکی می باشند، با وجود اینکه تهدیدی برای سلامت گیاهان شما نیستند ولی آزار دهنده بوده و می توانند وارد بینی یا چشم شما شوند.

پشه ریزه ها محیط های مرطوب و تاریک را دوست دارند. بهترین کار برای دفع پش ریزه ها، تمیز کردن گلدان های تزئینی و خالی کردن آبی است که بعد از آبیاری درون زیرگلدانی جمع می شود. اجازه دهید در حد فاصل دو آبیای، سطح خاک خشک شود.

مهم ترین بیماری گیاهان آپارتمانی قارچ ریزوکتینیا (Rhizoctinia) است. دما و رطوبت بالا، همراه با خاکی که زهکشی ضعیفی داشته باشد سبب این بیماری می شود. بیش از اندازه به گل آنتوریوم آب ندهید و اگر نیاز به تعویض خاک دارید، از یک خاک دارای زهکشی خوب استفاده کنید. این کار بهترین دفاع در مقابل این بیماری سرسخت قارچی است.

انواع مختلفی از قارچ کش ها می توانند ریزوکتینیا را به صورت شیمیایی کنترل کنند اما بهترین کار این است که با رعایت اصول پرورش و کشت آنتوریوم، از ابتلای آن به این قارچ جلوگیری کنید.

دو بیماری اصلی گیاهان آنتوریوم عبارتند از بلایت باکتریایی و آنتراکنوز. سیاه شدن ساقه نشان دهنده بلایت باکتریایی است. برای درمان این بیماری، پاشیدن مخلوطی از پودر زردچوبه و جوش شیرین با نسبت ۱۰ به ۱ به صورت هفتگی می تواند مؤثر باشد.

لکه های دایره ای کوچک روی برگ و اسپادیکس، نشان دهنده آنتراکنوز هستند. اسپری کردن مانوکوزب ۳/۰ درصد یا کاربندازیم ۰۵/۰ درصد می تواند این بیماری را کنترل کند. همیشه برگ های پیر را از گیاه بچینید و جوانه های جانبی را زمانی که خیلی کوچک هستند، جدا کنید.

انواع محبوب گل زینتی آنتوریوم

لیلی فلامنیگو (Anthurium Andreanum)

این گونه آنتوریوم دارای اسپات های قلبی شکل قرمز یا صورتی با ظاهری پلاستیکی و براق است. گل های کوچک این آنتوریوم که روی اسپادیکس می رویند، زرد یا سفید هستند. برگ های لیلی فلامینگو، سبز و قلبی شکل است. از این گونه آنتوریوم، انواع دارای اسپات های نارنجی، بنفش و سفید نیز وجود دارد. انواعی نیز دارای رنگ های ترکیبی سبز و صورتی یا صورتی و سفید هستند.

گل لیلی فلامنیگو آنتوریوم

Anthurium scherzerianum

 اسپات این گونه بیضوی شکل و قرمز و اسپادیکس آن پیچ و تاب دار است و برگ های بزرگ و نوک تیزی دارد. اسپات های این گونه معمولا قرمز هستند ولی بعضی انواع آن دارای اسپات های رنگارنگ می باشند.

Anthurium scherzerianum

گل آنتوریوم Anthurium Clarinervium

برگ های سبز این گیاه با رگه های سفید زیبایی که دارند، محبوبیت زیادی به این نوع گل آنتوریوم بخشیده اند. این گیاه گل های بزرگ و جالبی ندارد و به خاطر برگ هایش پرورش داده می شود. بنابراین توصیه می شود گل ها چیده شوند تا انرژی گیاه صرف برگ ها شود. این گیاه می تواند از یک تکیه گاه مناسب بالا رود.

گل آنتوریوم Anthurium Clarinervium  

آنتوریوم آس پیک (Anthurium Crystallinum)

این نوع آنتوریوم نیز شبیه گونه Anthurium Clarinervium است و به خاطر برگ هایش پرورش داده می شود. این گیاه برگ های بزرگ و کرکی دارد که رگه های سفید بزرگی دارند. گل ها خیلی جذاب نیستند و بهتر است چیده شوند.

آنتوریوم آس پیک (Anthurium Crystallinum)

شاه آنتوریوم (Anthurium Veitchii)

اگر به عکس بالا نگاه کنید، متوجه خواهید شد چرا به این آنتوریوم، شاه آنتوریوم می گویند. این گیاه برگ های غول پیکری دارد که می توانند در آپارتمان تا ۳۰ سانتی متر رشد کنند، اما در فضای باز و در گلخانه، اندازه آن ها به یک متر هم می رسد.

شاه آنتوریوم (Anthurium Veitchii)

 

شما عزیزان میتوانید زیباترین تاج گل ها ، تبریک ، ترحیم با بهترین دیزاین های گل آنتوریوم در کمتر از 2 ساعت تحویل بگیرید برای خرید گل تبریک و …. لطفا به صفحات مربوطه مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *