گل زنبق یکی از گلهای زینتی بسیار زیباست که دارای رنگهای متنوع و بینظیری است. این گل به معنی رنگین کمان است و به دلیل زیبایی منحصر به فردش الهه یونانی نامیده میشود. کاشت و نگهداری از گل زنبق بسیار آسان است و به راحتی میتوانید با کاشتن رنگهای متنوع از این گل باغچه خود را زیبا و رنگارنگ کنید. گل زنبق پیام آور عشق است و در بسیاری از رنگها از جمله آبی و بنفش، سفید و زرد، صورتی و قرمز و نارنجی و سیاه گل باز میکند.
حدود 300 گونه متنوع از گلهای زنبق در جهان وجود دارد که معروفترین آن زنبق ریشه بلند است. گلهای زنبق دارای سه گلبرگ در اطراف و سه گلبرگ در مرکز گل هستند. گلهای زنبق بیشترین گلدهی را در فصل تابستان دارند اما برخی از آنها در زمستان هم گل باز میکنند.
بهترین زمان کاشت گل زنبق:
بهترین زمان کاشت گل زنبق اواخر تابستان و اوایل پاییز است. کاشتن این گلها در فصل پاییز به آنها فرصت میدهد تا قبل از رسیدن سرما و یخبندان ریشههای خود را محکم کنند و خود را آماده رشد و باروری کنند.
شرایط کاشت و نگهداری از گل زنبق :
کاشت و نگهداری از گل زنبق کار سختی نیست، فقط کافی است از ابتدا تمام آنچه این گل برای شکوفاشدن نیاز دارد را برایش فراهم کنید. در ادامه شرایط کاشت و نگهداری زنبق را بررسی خواهیم کرد.
- میزان نور خورشید: گل زنبق مانند بسیاری از گلهای دیگر برای رشد و شکوفا شدن نیاز به نور خورشید دارد اما نور مستقیم خورشید را دوست ندارد. بهتر است نصف روز زنبق را در مقابل آفتاب قرار دهید تا بتواند خود را تغذیه کند. بدون نور کافی این گلها نمیتوانند شکوفا شوند. بهتر است این گلها نصف روز به مدت ۶ ساعت در معرض نور خورشید قرار بگیرند تا بیشترین رشد را داشتهباشند.
- نوع خاک: خاک حاصلخیز یکی از مهمترین شرایط کاشت و نگهداری از زنبق است. این گل خاک خنثی تا کمی قلیایی را ترجیح میدهد. زهکشی و شخم زدن خاک خیلی مهم است زیرا در رشد و پرورش گل نقش مهمی ایفا میکند. گلهای زنبق در زمستان نمیتوانند رطوبت را تحمل کنند بنابراین بهتر است برای کنترل دما و رطوبت در زمستان به پای این گلها کمپوست بریزید. در صورتی که برای کاشت این گلها از خاک رسی استفاده میکنید بهتر است کمی شن را به خاک اضافه کنید تا خاک کمی سبک شود.
- کوددهی : با شروع فصل بهار میتوانید اطراف زنبق را کوددهی کنید. از مصرف کودهای پر ازت و کودهای بی کیفیت برای گلهای زنبق خودداری کنید، زیرا باعث پوسیدگی ریزومها میشود. میتوانید برای کوددهی به گلهای زنبق از کودهای حاوی فسفر و کودهای کم نیتروژن استفاده کنید.
- آبیاری : یکی از شرایط کاشت و نگهداری از زنبق آبدهی منظم به آن است. اما لازم است بدانید که در آبیاری این گلها نباید زیاده روی کنید. رطوبت زیاد باعث پوسیده شدن ریزومها میشود. کافی است 3 بار در هفته بطور منظم گلها را آبیاری کنید. این گلها در فصول گرم سال به خصوص روزهای گرم تابستان ممکن است به آبیاری بیشتری نیاز داشتهباشند. زمان مناسبی را برای آبیاری انتخاب کنید. هنگام تابش مستقیم خورشید به گلها آب ندهید زیرا نور آفتاب آب را تبخیر میکند و گیاه نمیتواند از آب تغذیه کند.
- آفات و بیماریها: زنبق نسبت به خشکی مقاوم است اما در سرمای زمستان مقاومت زیادی ندارد. شاخ و برگهای این گل به سرما حساس هستند بنابراین در صورت مشاهده آفت و پوسیدگی در شاخ و برگها آنها را جدا کنید و دور بریزید. زنبق پروانهها، مگسها، حلزون و شتهها را به خود جذب میکند.
نحوه کاشت گل زنبق:
گلهای زنبق در دو نوع پیاز دار و ریزوم دار هستند. هنگام کاشت زنبق حفره ای 8تا 10 سانتی متری در زمین ایجاد کنید و و زنبق ها را در آن بکارید. هنگام کاشت چند دسته زنبق ، حتما بین آنها چند سانتیمتر فاصله بگذارید. بعد از کاشتن گلها حتما آنها را آبیاری کنید و اطمینان حاصل کنید که نور کافی به آنها برسد. نوع ریزوم دار گل زنبق نباید کامل با خاک پوشیده شود زیرا به کمی آفتاب و هوا احتیاج دارند.
بعد از پایان شکوفهدهی شاخهها را کامل قطع نکنید زیرا آنها برای رشد در سال آینده فتوسنتز میکنند. قسمتهای پوسیده شده و قهوهای رنگ را ببرید و از شاخهها جدا کنید تا مانع پوسیدگی ریزوم شود. در پاییز و زمستان شاخ و برگهای خشک و زرد شده را جدا کنید و دور بریزید.
برای محافظت از گل زنبق در زمستان میتوانید روی ریزوم را با شن و ماسه و شاخ و برگهای سبز بپوشانید تا بعد از پایان سرما گل بتواند بارور شود.
تقسیم کردن زنبق:
با گذشت زمان رشد گلهای زنبق ببشتر میشود با تکثیر سالانه باعث شلوغی گل میشود. شلوغی بیش از حد گل میتواند باعث از بین رفتن ریزومها شود و شکوفه دهی را کاهش دهد. بهترین راه کار این است که بعد از پر شدن گلها آنها را تقسیم کنید و ریزومهای سالم را در خاک تازه بکارید.
بهترین زمان تقسیم گل پس از پایان گلدهی است. وقتی گلدهی تمام شد شاخ و برگها را چند سانتی متر برش دهید و قلمه زنی را آغاز کنید.
مدتی بعد از شکوفایی در فصل تابستان پای گیاه را کمی حفر کنید. متوجه خواهیدشد که ریزوم اصلی که ابتدا کاشته بودید چندین ریزوم شاخهای تولید کرده است. ریزومهای تازه را از ریزوم اصلی(ریزوم مادر) با چاقو جدا کنید و ریزوم مادر را دور بریزید زیرا دیگر شکوفا نخواهد شد. ریزومهای تازه را از نظر آفات و پوسیدگی بررسی کنید و قسمتهای پوسیده و آفت زده را از گیاه جدا کنید و دور بریزید. بعد از عوض کردن خاک آنها را در زمین بکارید.
انواع گل زنبق :
گلهای زنبق از نظر شکل ظاهری شبیه به هم هستند و بیشتر در رنگ باهم تفاوت دارند. متفاوتترین نوع گلهای زنبق به دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
زنبق ریش دار
زبق ریشدار: یکی از انواع گل زنبق ، زنبق ریشدار است که که دارای کرک و یک خط برجسته است. این نوع زنبق نسبت به خشکی و سرما مقاوم است و در مناطق گرم همیشه سرسبز است. ارتفاع زنبق ریشدار میتواند تا 50 سانتیمتر هم برسد. این نوع زنبق رنگبندی متنوعی دارد و در فصل بهار و تابستان گل باز میکند.
زنبق بدن ریش
زنبق بدون ریش: این نوع زنبق صاف و بدون کرک است و ارتفاع آن میتواند به 120 سانتیمتر هم برسد. یکی از انواع گلهای زنبق بدون ریش، زنبق سیبری است که رنگ بندی متنوعی دارد.
زنبق تاج دار
زنبق تاج دار: این نوع از گلهای زنبق دارای یک تاج هستند که رنگ تاج با رنگ گلبرگها متفاوت است. یکی از انواع زنبقهای تاجدار میتوان به زنبق ژاپنی اشاره کرد. زنبق ژاپنی در مناطق خشک از رشد خوبی برخوردار است و رنگ بندی متنوعی دارد. ارتفاع این زنبق میتواند تا 60 سانتی متر هم برسد.
چرا زنبقهای من شکوفا نمیشوند؟
کاشت و نگهداری از گل زنبق بسیار آسان است. گلهای زنبق از ریزومها سرچشمه میگیرند که به سرعت تکثیر میشوند و شاخههای بزرگ و وسیع ایجاد میکنند. عدم گل دادن زنبقها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. عدم شکوفه دادن گل زنبق میتواند دلایلی مانند: آب و هوای نامساعد، عدم حاصلخیزی خاک، ازدحام و شلوغی زیاد، ریزومهای ناسالم، حمله حشرات و بیماریها و محل کاشت نامناسب داشته باشد.
بیشتر گونههای گل زنبق از ریزومها تشکیل شدهاند اما تعدادی از آنها نیز دارای پیاز هستند. گلهای زنبق دارای ریشه زیر زمینی هستند و در صورت وجود شرایط مطلوبی ماند دما و نور مناسب جوانه میزنند و در نهایت گل باز میکنند. اما در صورت مساعد نبودن هر یک از شرایط کاشت و نگهداری گل زنبق ،این گلها شکوفه نخواهند داد. از جمله دلایل گل باز نکردن زنبق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ریزوم پوسیده: ریزوم یا پیاز ضعیف از دلایل اصلی عدم شکوفه دادن گل زنبق است. اگر ریزومها و پیازهای گل پوسیده و کوچک باشد رشد گل شما متوقف میشود و شکوفه باز نمیکند.
- خاک نامناسب: گیاه برای گل باز گردن و شکوفا شدن نیاز به خاک مناسب و زهکشی شده دارد. در صورتی که خاک شما حاصلخیز نباشد ممکن است مانع رشد گل شود. گل زنبق همچنین در مکانهای سایهدار ممکن است شکوفا نشود زیرا برای تغذیه شدن به نور خورشید نیازمند است تا بتواند گل باز کند.
- عمق کاشت: عمق کاشت نیز میتواند از دلایل شکوفا نشدن گل زنبق باشد. ریزومهای گل زنبق باید در نزدیکی سطح خاک کاشته شوند و در صورتی که در عمق بسیار زیاد کاشته شوند ممکن است رشد آنها متوقف شود و نتوانند گل باز کنند.
- ازدحام و شلوغی گلها: یکی دیگر از دلایل گل باز نکردن زنبق ازدحام و شلوغی بیش از حد گلها است. گلها بعد از گذشت چندسال به دلیل تکثیر و رشد سالانه شلوغ میشوند و شاخ و برگ آنها بیش از حد بلند و زیاد میشود. لازم است برای کمک به رشد گل خاک را حفاری کنید و ریزومها را تقسیم کرده و در محل جدید بکارید. ریزومهای تازه کاشته شده را مرتب آبیاری کنید تا رشد و تکثیر یابند. شلوغی بیش از حد گلها باعث جذب آفات و بیماریها به گیاه میشود. علاوه بر این شلوغی گلها مانع تغذیه مناسب گلها میشود و بهتر است با تقسیم و قلمه زنی از شلوغی بیش از حد گیاهان جلوگیری شود.
- عدم تغذیه کافی: از دیگر دلایل شکوفا نشدن گل زنبق، رقابت با سایر گیاهان و علفهای هرز است. در صورتی که گلهای زنبق در نزدیکی سایر گیاهان و درختان کاشته شده باشند نمیتوانند رشد مطلوبی داشته باشند. وقتی گیاهان نزدیک هم کاشته میشوند بر سر آب و نور رقابت میکنند و در صورت کم آبی و عدم دریافت نور کافی ممکن است شکوفا نشوند. هرچند که زنبق نسبت به خشکی و کم آبی مقاوم است اما در پاسخ به کم آبی شکوفه باز نمیکند.
- یخ زدگی در زمستان: اگرچه زنبق تا حدودی میتواند سرما و یخنبدان را تحمل کند، اما گاهی اوقات ممکن است شاخ و برگها تسلیم یخ زدگی شوند. در صورتی که گیاه دچار یخ زدگی شود نمیتواند شکوفه دهد. یخ زدگی حتی میتواند جوانههای تازه تشکیل شده را از بین ببرد.
- حشرات و آفات: هرچند که حشرات به ندرت مشکل ساز میشوند اما میتوانند یکی از دلایل عدم گل باز کردن باشند. آفات و بیماریهای گل در صورتی که به موقع برطرف نشوند سلامت گل را به خطر میاندازند و ممکن است مانع گل باز گردن آن بشوند.
نگهداری از گل زنبق
نکاتی درباره نگهداری از گل زنبق:
- برای کوددهی به گل زنبق از کود کم نیتروژن یا کود فسفر دار استفاده کنید. سعی کنید دوبار در سال گلهای زنبق را کوددهی کنید.
- زنبق برای رشد نیاز به گردش مناسب هوا دارد. اجازه دهید گلها نفس بکشند. برای این کار لازم است گلها را با فاصله از هم بکارید تا از گردش هوای مناسب بهره مند شوند.
- برای گلهای زنبق از مالچ استفاده نکنید. پاشیدن مالچ به خاک باعث شد جذب رطوبت میشود و رطوبت زیاد باعت پوسیدگی ریزومها میشود.
- گلهای زنبق را در پاییز هرس کنید. هرس کردن گلها علاوه بر از بین بردن آفات و حشرات، به رشد مناسب گلها کمک میکند. در تابستان قلمه زنی و تکثیر گلها را فراموش نکنید. گل زنبق را در فصل تابستان قلمه بزنید و ریزومهای جدید را در محل جدید بکارید تا از شلوغی و ازدحام گل کاسته شود.
سخن پایانی :
زنبق جزو گلهای زینتی بسیار زیبایی است که رنگهای متنوعی دارد. برای زیباسازی حیاط و باغچه خانه خود میتوانید از انواع رنگهای این گل استفاده کنید و از زیبایی آن لذت ببرید. این گلها به دلیل داشتن بوی معطر در صنعت عطرسازی نیز مورد استفاه قرار میگیرند و میتوانند باغچه شما را معطر کنند. گلهای زنبق را میتوانید در گلدان نیز بکارید اما برای رشد بهتر حتما آنها را کنار یک پنجره جنوبی قرار دهید تا از نور خورشید بهره مند شوند. به دلیل آسان بودن شرایط کاشت و نگهداری از زنبق این گل طرفداران زیادی دارد و به عنوان یکی از گلهای تجاری مورد استفاده زیادی دارد. شما نیز میتوانید با کاشت انواع گلهای زنبق در باغچه خود از زیبایی آنها لذت ببرید.
شما عزیزان میتوانید برای سفارش انواع گل در بهترین طراحی ها به گل فروشی آنلاین گندم vip مراجعه کنید. گل زنبق در انواع دسته گل ها نیز استفاده میشود برای سفارش به صفحه خرید دسته گل مراجعه کنید.