آشنایی اولیه با درخت لیمو : درخت لیمو با نام علمی Citrus limon ، بومی کشور آسیا بوده که قدمت آن به حدود 1000 تا 1200 سال پس از میلاد مسیح بر می گردد. برای افرادی که در مناطق گرمسیر زندگی می کنند، عجیب نیست که در منزل خود این میوه زیبا و با طراوت را داشته باشند ولی افراد ساکن در مناطق سردسیر یا کسانی که فضای لازم برای کاشت و پرورش آن را ندارند می توانند، برای داشتن این میوه زیبا می توانید آن را در گلدان خانه کاشته و از لیموهای خوش طعم آن استفاده نمود. با ما همراه شوید تا هر آنچه که باید درباره درختچه لیمو بدانید را کسب کنید از شرایط نگهداری گرفته تا مراحل تکثیر و قلمه زدن و انواع آفات و بیماری ها همراه با راه کارهایی برای درمان آنها را با هم بررسی می کنیم. گل فروشی آنلاین گندم وی آی پی مرجع معتبری برای دریافت اطلاعات در مورد انواع گل و گیاه می باشدکه می توانید برای اطلاعات بیشتر به مابقی صفحات سایت ما سر بزنید.
نحوه کاشت و پروش لیمو در گلدان
درخت لیمو با شکوفه های زیبا، برگ های همیشه سبز و درخشان و براق و عطر شیرینش ما را ترغیب به کاشت و نگهداری از آن در یک گلدان را خواهد کرد. البته باید در نظر داشت، لیمویی که در گلدان رشد می نماید رشد زیاد و میوه آوری بالایی نخواهد داشت. بهترین نوع لیمو برای کاشت در گلدان ، گونه کوتوله لیمو می باشد. از دیگر گونه های مناسب برای کاشت در گلدان می توان به meyer dwarf، lisbon و ponderosa dwarf اشاره نمود.
کاشت و پروش لیمو در گلدان
همچنین مطالعه کنید : نحوه نگهداری و کاشت درخت موز در گلدان !!
مراحل کاشت لیمو به چه صورت است؟
1- پس از جمع آوری هسته های یک لیمو، آن را به مدت 48 در داخل آب ولرم قرار داده تا قشنگ خیس بخورد.
2- پس از گذشت دو روز با احتیاط و بدون آسیب رساندن به قسمت نرم و گوشتی هسته، پوست رویی آن را جدا می نماییم.
3- پس از مرطوب نمودن خاک، چند عدد هسته را در فاصله دو سانتی متری از سطح خاک کاشته و روی آن سطح نازکی خاک می ریزیم.
4- پس از آبیاری مجدد هسته، آن را به محیطی گرم و در مقابل نور غیر مستقیم خورشید در دمای 21 تا 24 درجه سانتی گراد گذاشته و سطح خاک را همواره مرطوب نگه داریم.
5- با پوشانیدن سطح گلدان با پلاستیک شفاف و همچنین سوراخ نمودن سطح گلدان به منظور تهویه هوا، شرایط لازم برای جوانه زدن هسته ها را فراهم می نماییم.
6- پس از رویش اولین برگها از خاک، پلاستیک را برداشته و گلدان را به مکانی با نور بیشتر منتقل تا رشد درختچه بیشتر گردد. بهترین مکان برای قرارگیری گلدان، باغچه گلدان و یا پشت پنجره های نورگیر آپارتمان می باشد.
برای پرورش و نگهداری لیمو در گلدان چه شرایطی لازم است؟
تاثیر نوع خاک در نگهداری درختچه لیمو در گلدان:
مناسب ترین خاک برای پرورش و نگهداری درختچه لیمو در گلدان ، ترکیبی از خاک کوکوپیت یا پیت ماس به اندازه 60 درصد، خاک پرلیت به اندازه 30 درصد و همچنین 10 درصد پوکه صنعتی سبک یا سنگریزه برای کف گلدان می باشد.
اما باید دانست که می توان برای نگهداری این درختچه زیبا در گلدان، از خاک مخصوص نخل ها یا مرکبات دیگر نیز استفاده نمود. زیرا این خاک رطوبت را در خود نگه داشته و مانع از غوطه ور شدن ریشه درخت در آب شده و ریشه بیش از حد خیس یا خشک نمی شود.
میزان نور مورد نیاز برای نگهداری لیمو در گلدان چه اندازه است؟
درختچه لیمو، روزانه به 8 ساعت نور خورشید نیاز دارد تا بتواند به میزان رشد مطلوب دست یابد. همچنین این میزان نور برای تبدیل شکوفه به میوه این درخچه خانگی بسیار لازم و ضروری می باشد. برای تامین این مقدار نور بایستی مکان مناسبی را برای نورگیری گلدان لیمو در نظر گرفت که بهترین مکان، پنجره نور گیر جنوبی یا جنوب شرقی می باشد.
به این نکته توجه نمایید که نور خورشید بهترین منبع نوردهی به این درختچه زیبا می باشد؛ زیرا با توجه به فصل تغییر می نماید و با طبیعت گیاهان هماهنگ است. همچنین می توانید از لامپ های کمکی هم برای نوردهی بیشتر به درختچه لیمو استفاده نمود.
همچنین مطالعه کنید: رز جاودان چگونه ساخته می شود؟
تاثیر آبیاری بر درختچه خانگی لیمو به چه میزان است؟
برای پرورش و نگهداری لیمو در گلدان ، باید به میزان کافی آن را آبیاری نمود، اما از آبیاری زیاد آن بایستی جلوگیری نمود. آبیاری این درختچه به این صورت است که هر زمانی خاک خشک گردید باید اقدام به آبیاری آن نمود. در نظر داشته باشید که هیچگاه اجازه خشک شدن به خاک گلدان را ندهید و آبیاری نیز به گونه ای نباشد که از گلدان سر ریز گردد. همچنین از نگهداری و قرار دادن این درختچه در مقابل دستگاه های گرمایشی و سرمایشی به دلیل خشک شدن سریع خاک اجتناب ورزید.
آیا کوددهی تاثیری بر رشد درختچه گلدانی لیمو دارد؟
درختچه لیمو بایستی هر 3 تا 4 ماه یکبار با کود مخصوص مرکبات که شامل مواد ریز مغذی ، آهن ، منگنز و روی می باشد، کوددهی انجام شود. کوددهی باید زمانی انجام گردد که خاک کاملا مرطوب باشد، زیرا عدم توجه به این موضوع باعث سوختگی ریشه خواهد شد. راه دیگر برای جلوگیری از سوختگی ریشه، حل کردن کود در آب و آبیاری درخچه لیمو با آن می باشد. هر چه رشد درخچه لیمو بیشتر باشد، نیاز به کود در آنها افزایش می یابد.
بهترین دما و رطوبت برای نگهداری از درختچه گلدانی لیمو:
پس از آخرین سرمای زمستانی، در فصل بهار، لیمو را به محیط خارج از خانه انتقال داده تا با دریافت نور بیشتر، تولید میوه های درخشان تر نماید. قبل از پاییز هم آن را به داخل خانه منتقل نمایید. تغییرات محیط و دما باید تدریجی انجام گرفته تا لیموها دچار شوک و ریزش نگردد.
برای تامین رطوبت درختچه خانگی لیمو، می توان با کمک یک اسپری خاک آن را مرطوب نمود و یا اینکه گلدان را در سینی حاوی آب و سنگریزه قرار داد تا رطوبت خود را از آن تامین نماید. فقط باید در نظر داشت که ارتفاع اب از ارتفاع سنگریزه بیشتر نباشد تا نفوذ آب، دچار پوسیدگی ریشه درختچه نشود. همچنین توجه به این نکته ضروری بوده که در پاییز و زمستان به دلیل خشکی هوا، رطوبت هوای پیرامون لیمو را باید افزایش داد.
هرس کردن درختچه لیمو:
هرس کردن درختچه خانگی لیمو، چندین بار در سال بسیار ضروری می باشد؛ زیرا این درختچه گلدانی بسیار سریع رشد نموده و بزرگ می شود. برای هرس کردن، زمانی که شاخه ای 13 سانتی متر طول دارد نوک آن را هرس می نماییم. ساقه های مرده و پیر را از درختچه جدا نموده و شاخه ها را سبک می نماییم تا فشار کمتری به درختچه وارد گردد.
بهترین موقع برای هرس درختچه خانگی لیمو، اواسط زمستان تا اوایل بهار بوده و فقط شاخه های مرده یا بیمار را هرس نموده و از کندن برگ های آن خودداری نمایید؛ زیرا مواد غذایی در برگ ها ذخیره شده و هرس آنها سبب تولید میوه های بی کیفیت می شود.
تعویض گلدان درختچه خانگی لیمو :
باید به این نکته توجه نمود که تعویض خاک و گلدان برای نگهداری و پرورش درختچه لیمو در خانه بسیار مهم و ضروری می باشد. برای تعویض خاک گلدان هر 2 تا 3 سال باید اقدام نمود و خاکی که مخصوص مرکبات بوده برای این درختچه بسیار عالی می باشد.
برای اکثر لیموهای جوان، گلدان 25 سانتی متری مناسب بوده و هر چه لیمو رشد بیشتری داشته باشد، به تناسب گلدان آن را نیز بایستی بزرگ تر انتخاب نمود. نکته حائز اهمیت این است که در صورت اندازه متوسط درختچه خانگی لیمو، نباید گلدان بزرگتری را انتخاب نمود؛ زیرا باعث عدم آب رسی زیاد به درختچه لیمو خواهد شد. کاشت لیمو در گلدان متحرک، بسیار خوب می باشد؛ زیرا با گذشت زمان، پس از سنگین شدن آن جابه جایی اش راحت تر انجام گیرد.
درختچه لیمو به جنس گلدان حساس نبوده و در هر گلدانی رشد می نماید؛ ولی به رنگ گلدان واکنش نشان می دهد. گلدان هایی به رنگ تیره سبب جذب نور خورشید و گرم شدن بیش از حد درختچه لیمو و ریشه اش می شود و از آنجاییکه لیمو علاقه به خنک بودن ریشه دارد، این رفتار اثر سوئی بر رشد و میوه آوری آن خواهد داشت. مورد دیگر برای نگهداری درختچه لیمو ، استفاده از زیر گلدانی است.
برداشت میوه از درختچه خانگی لیمو در گلدان :
زمان برداشت میوه از درختچه خانگی لیمو در گلدان، بستگی به شرایط آب و هوایی و گونه لیموی کاشته شده در گلدان داشته و معمولا از آبان تا فروردین می باشد. بایستی توجه نمود که در این مدت به دلیل جلوگیری از سرمای زمستانی، بایستی درختچه خود را از یخ زدگی محافظت نموده و مرطوب نگه داشتن خاک آن را در اولویت اول قرار داد. سنگین بودن میوه، زرد و براق شدن آن و حالت نرمی در آن، از علائم رسیده شدن میوه لیمو می باشد.
آفت ها و بیماری های شایع در درختچه خانگی لیمو در گلدان :
در اثر گرمای شدید تابستان و میزان رطوبت برگ ها، گاهی اوقات حشرات ریزی در سطح درختچه پدید می آید که یکی از این حشرات، شپشک آرد آلود بوده که باعث ایجاد لکه های سفید رنگی بر روی برگ این درختچه خانگی می شود. حشره دیگری که سبب لوله ای شدن و ریزش برگ های درختچه لیمو گلدانی می شود، شته ها هستند. شته ها در دمای بالای 15 درجه سانتی گراد به وجود می آیند که اندازه طول آنها 5 میلیمتر است و کار آنها حمله کردن به جوانه های گل است و به همین دلیل برگ جدیدی رشد نمی کند و باعث خرابی میوه ها می شود با سمپاشی این مشکل بر طرف می شود اما اگر باز هم شته ها از بین نرفتند از روغن نیم برای از بین بردن آنها استفاده کنید.
- آفت ریشک بال
جدای این حشرات، حشره دیگری به نام ریشک بال یا کنه های عنکبوتی که باعث لکه های سفید یا نقره ای در سطح برگ خواهد شد. باید دانست که برای از بین بردن این مهمانان ناخوانده از روی درختچه لیموی خود، بایستی با استفاده از آفت کش ها یا حشره کش های موجود در بازار و یا ترکیب آب و صابون، برگ ها کاملا به آن آغشته نموده و سبب تمیزی آنها شد.
- آفت سبزیجات نخی
این آفت ها در اثر ضد عفونی نبود وسایل هرس و تکثیر به وجود می آیند و در زیر برگ ها و ساقه ها رشد می کنند برای از بین بردن این آفت باید یک محلول آب و الکل در یک بطری یک و نیم لیتری ترکیب کنید سپس یک قاشق مربا خوری مایع ماشین ظرفیشویی به آن اضافه کنید و بطری را خوب تکان دهید تا مواد داخل بطری خوب با هم ترکیب شوند و بعد آن را داخل یک افشاننده اسپری بریزید و به درختچه لیموی خود اسپری کنید تا این آفت از بین برود.
- بیماری قارچی Alternaria alternata
این بیماری از قارچی به نام Alternaria به وجود می آید و باعث ضعیف شدن درخت لیمو خواهد شد تا جایی که هم برگ و هم ساقه از بین می رود و برای درمان این بیماری باید میزان آبیاری را کم کرد چرا که یکی از دلایل این بیماری آبیاری زیاد این درخت می باشد.
- بیماری قارچ کپکی سبز رنگ
این بیماری در اثر افتادن میوه های لیمو ایجاد می شود و توسط قارچی به نام پنسیلیوم ایتالیکوم ایجاد می شود و باعث کپک زدن پوسته میوه می شود که برای درمان آن باید با قارچ کش ها ایم بیماری را از بین برد.
جمع بندی مقاله و کلام پایانی
درختچه لیمو یکی از مرکباتی است که در شرایط سخت بسیار مقاوم عمل می کند و از ویژگی های آن می توان به نگهداری و مراقبت آسان آن اشاره کرد و قابلیت تولید میوه های زیادی را دارد که علاوه بر زیبایی در آپارتمان شما باعث معطر شدن فضای منزل شما هم می شود درختچه لیمو اگر دمای بالای 15 درجه سانتی گراد داشته باشد به خوبی رشد می کند و یکی از زیباترین گلدان های منزل شما محسوب می شود و نکته ی که در پایان باید به آن توجه کنید با توجه به خوراکی بودن میوه این درخت از کودهای ارگانیک مثل کود حیوانی استفاده کنید تا هیچ گونه مشکلی از بابت خوردن میوه آن نداشته باشید در پایان خوشحال می شویم نظرات و تجارب خود را درباره شرایط نگهداری درختچه لیمو در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید شاد و پیروز باشید.