آشنایی اولیه با گل ساکولنت سدوم مورگانیوم
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم، بومی کشور هندوراس و مکزیک بوده و با برگ هایی کوچک و گوشتی در اطراف ساقه به رنگ سبز لیمویی یا سبز-آبی دارای زیبایی بسیاری بوده که در بین اکثر مردم از محبوبیت بالایی برخوردار میباشد. این گل با اسامی متنوعی همانند دم بره، خر دم، دم اسب و دم میمون نامیده می شود. با ما همراه شوید تا در مورد روش نگهداری و روش تکثیر و آفات و بیماری های رایج گل ساکولنت سدوم مورگانیوم بپردازیم و هر آنچه که درباره این گل باید بدانید را به دست آورید.
این گل زیبا که دارای برگ هایی خاص به همراه ساقه های رونده می باشد را می توان در سبدهای آویزی نگهداری نمود. این ساقه ها ممکن است تا بیش از 1 متر نیز رشد نموده و به همین علت ساکولنت سدوم مورگانیوم را در کناره های گلدان کاشته تا ساقه های آن از گلدان همانند یک آبشار خارج شود. این گل سمی نبوده و برای حیوانات و انسان هیچ ضرری ندارد.
گلدهی ساکولنت سدوم مورگانیوم:
این گل دارای ۳۵۰ گونه مختلف می باشد و اگر شرایط مناسب و ایده آل آنها فراهم شود بین ماه های خرداد تا شهریور به گل خواهد نشست که رنگ گل های آن از سفید، زرد، صورتی، قرمز تا بنفش متفاوت خواهد بود. این گلها در انتهای ساقه های آویزی ساکولنت سدوم مورگانیوم رشد نموده و در صورت تابش نور کافی به آنها گل خواهد داد.
شرایط نگهداری گل ساکولنت سدوم مورگانیوم:
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم یکی از بهترین گل های آپارتمانی از لحاظ مراقبت و نگهداری در عین زیبایی محسوب می شود چرا که با شرایط سخت به خوبی کنار می آید در ادامه شرایط مختلف نگهداری ساکولنت سدوم مورگانیوم همچون آبیاری و تکثیر و نوع خاک و آفات و بیماری های آن را به صورت کامل توضیح خواهیم داد.
آبیاری ساکولنت سدوم مورگانیوم چگونه است؟
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم ، برای حفظ شادابی و سالم ماندن برگ های خود به مقدار زیاد آب نیاز دارد و باید در طول نگهداری این گل، آن را به خوبی آبیاری نمود تا با شستشوی مسیر خروجی خاک نمک های جمع شده در آن را هم شستشو داده و با خود ببرد. پس از گذشت سه روز و خشک شدن حداقل 3 سانتی از عمق سطحی خاک، بایستی آبیاری را مجدد تکرار نمایید.
اما باید این نکته را در نظر گرفت که از آبیاری زیاد این گل باید امتناع نمود، زیرا باعث پوسیدگی ریشه خواهد شد. با بررسی تغییرات ظاهری و حالت برگ های گل ساکولنت سدوم مورگانیوم می توان زمان مناسب آبیاری را تعیین نمود که در مناطق گرم و خشک 10 روز یکبار و در حالت عادی 14 روز یکبار آن را آبیاری نمایید.
همچنین بخوانید : نگهداری از گل مینای آفریقایی
میزان کوددهی به گل ساکولنت سدوم مورگانیوم چقدر است؟
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم، نیاز فراوانی به کوددهی نداشته و در طول یک ماه فقط یکبار کود دادن آن کافی است؛ ولی در طول فصول رشد دو مرتبه از کود کامل حلال در آب برای کوددهی به این گل زیبا استفاده شود. لازم به ذکر است از کوددهی به این گل در فصل زمستان اجتناب ورزید. با کوددهی به افزایش رشد گل کمک نموده و کوددهی زیاد باعث سوزاندن ریشه های گل و از بین رفتن آن خواهد شد.
نور مناسب برای گل ساکولنت سدوم مورگانیوم چه شرایطی باید داشته باشد؟
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم، نیاز شدید به نور صبحگاهی آفتاب داشته و روزانه به مدت 4 ساعت بایستی این نور را دریافت نماید. بنابراین بایستی این گل را در مکان هایی مانند بالکن، نزدیک یک پنجره نورگیر و یا پاسیو که نور کافی خورشید وجود دارد قرار دهیم. البته بایستی در نظر داشت که نور مستقیم به مدت زیاد سبب سوختن برگ های این گل خواهد شد. در فصل بهار باید نور کافی به این گل تابیده شود تا شکوفه دهی آن تقویت گردد.
خاک مرغوب برای رشد گل ساکولنت سدوم مورگانیوم چگونه باید باشد؟
همانطور که سایر گل ها و گیاهان برای رشد به خاک مناسب و مرغوب نیاز دارند، گل ساکولنت سدوم مورگانیوم نیز این شرایط را لازم دارد. برای این گل مناسب ترین خاک، خاک کاکتوس بوده که می توان آن را از فروشگاه های مخصوص گیاهان و گلها تهیه نمود یا اینکه با ترکیب 5 قسمت پرلیت و 5 قسمت خاک گلدان یک ترکیب برای خاک این گل ساخت. لازم به ذکر است در فصل بهار مقداری کرم خاکی و کمپوست به خاک گل اضافه نمایید.
همچنین مطالعه کنید : بررسی شرایط لازم برای نگهداری هاورتیا
دمای مورد نیاز برای نگهداری از گل ساکولنت سدوم مورگانیوم چقدر است؟
با توجه به گرمسیری بودن گل ساکولنت سدوم مورگانیوم، در تمام فصول سال بیرون خانه ماندگاری دارد؛ اما در مناطقی با زمستان های سرد و یخبندان بایستی به داخل خانه منتقل گردد. بهترین دمای مناسب برای نگهداری در فصل زمستان 10 تا 15 درجه و در تابستان دمای محیط خانه 15الی 25 درجه سانتی گراد می باشد.
تعویض گلدان ساکولنت سدوم مورگانیوم:
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم، نیازمند تعویض در تعداد دفعات زیاد نبوده و تنها در صورتی که گلدان برای گل کوچک باشد اقدام به تعویض آن نمایید. به این صورت که پس از کاشت گیاه در گلدانی جدید، خاکی تازه و تمیز را جایگزین خاک قدیمی می نماییم. بهتر است در زمان تعویض گلدان، به خاطر ظریف و حساس بودن آن این گل دقت زیادی نمود تا به آن آسیبی وارد نشود. توجه نمایید که قبل از تعویض گلدان، به دلیل انعطاف پذیری گیاه و جلوگیری از آسیب به آن چند هفته آن را آبیاری نکنید.
روش تکثیر ساکولنت سدوم مورگانیوم:
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم را می توان از طریق روش های قلمه زدن ساقه یا برگ، تقسیم بوته و کاشت بذر تکثیر نمود که در زیر درباره قلمه ساقه و برگ توضیح خواهیم داد:
تکثیر از طریق قلمه ساقه یا برگ:
برای تکثیر این گل بایستی ساقه یا برگهای گوشتی و سالم را انتخاب نموده و آنها را جدا کرد. پس از جدا کردن چند روزی در مکانی خشک و دور از نور مستقیم خورشید قرار داده تا محل برش ترمیم شود. بهتر است که قلمه ها را از محل بریدگی در هورمون رشد فرو برده تا مراحل ریشه زنی و تکثیر را سرعت ببخشد. دقت شود که از گذاشتن قلمه ها در مقابل نور مستقیم خودداری نمایید تا قلمه ها نسوزد
خاک مناسبی را انتخاب نموده و قلمه را در خاک فرو نمایید. برگها نیز به صورت عمودی یا مماس در خاک کاشته شوند. پس از گذشت دو هفته و ریشه زدن قلمه برگها و ساقه ها آن را هر چند روز یکبار آبیاری نموده هنگامی که ریشه ایجاد گردید، دفعات آب دادن را به هفته ای یکبار و حتی کمتر کاهش دهید.
از طریق تقسیم بوته:
در این روش پس از رشد گل به اندازه کافی، با ضربه به کف و دیواره های گلدان گل ساکولنت سدوم مورگانیوم را در آورده و به چند بوته تقسیم می کنیم. سپس هر بوته را در گلدان های کوچکتر به صورت جدا از هم می کاریم.
هرس کردن ساکولنت سدوم مورگانیوم به چه صورت انجام می پذیرد؟
هرس این گل بهتر است که بعد از گلدهی صورت پذیرد. برای این کار ساقه های بلند و شلوغ را کمی کوتاه نمایید. البته این کار را به صورتی انجام دهید که باعث شوک و ضربه ناگهانی شدیدی به گل نشوید. بهتر است هرس کردن گل ساکولنت سدوم مورگانیوم را در فصل پاییز انجام داده و حداکثر 50 درصد از گل را هرس نماییم. هرس به موقع و به اندازه باعث گلدهی در سال بعد خواهد شد.
آفات و بیماری های رایج
گل ساکولنت سدوم مورگانیوم، در مقابل بیماری ها و آفات مقاوم می باشد؛ ولی در صورت عدم مراقبت دچار بیماری و آفات گوناگون خواهد شد:
تاثیر شته ها
در صورت اثر شته ها بر این گل بایستی، ماهانه آن را با آب یا روغن چریش تمیز نمود. در صورتی که این روش برای حذف شته ها موثر نبود با ترکیب چهار پنجم واحد آب و یک پنجم واحد الکل سفید بر روی گل اسپری می کنیم.
تاثیر حشرات میلی بر گل ساکولنت سدوم مورگانیوم:
در صورتی که گل ساکولنت سدوم مورگانیوم در محیط سرد این حشرات به وجود می آیند. در صورت مشاهده حشرات میلی بر روی این گل، با استفاده از سموم دفع آفت و محلول روغن نیم، اقدام به نابود کردن آنها می نماییم. این حشرات بیشتر بر روی ریشه این گل تاثیر گذاشته که بهترین راه تعویض خاک می باشد.
پوسیدگی ریشه
در اثر آب دادن بیش از حد به این گل و عدم زهکشی خاک باعث پوسیدگی ریشه ها خواهد شد. با بروز این مشکل بایستی، قسمت های خراب ساقه و ریشه ها را از قسمت سالم مانده جدا نموده و گل ساکولنت سدوم مورگانیوم را به خاکی جدید با خاصیت نفوذ پذیری بالا انتقال داده و از آبیاری زیاد نیز اجتناب ورزید.
خشک شدن و رنگ پریدگی برگ های ساکولنت سدوم مورگانیوم به چه علت است؟
در صورت عدم تابش نور کافی به گل ساکولنت سدوم مورگانیوم، برگ های گل خشک شده و رنگ طبیعی خود را از دست خواهند داد که برای رفع این مشکل باید، برگ های خشک شده را جدا نموده و روزانه به مدت 4 ساعت نور کافی به گیاه انتقال داد.
البته در نظر داشته باشید که این گل نیاز به نور خورشید خواهد داشت و می توان گفت که از آن دسته گیاهانی است که عاشق نور خورشید است اما در برخی شرایط آفتاب بیش از حد گرم می تواند به این گل آسیب جدی وارد نماید.
لمس برگ ها و ریزش آنها در گل ساکولنت سدوم مورگانیوم:
لمس برگهای این گل زیبا باعث ریزش آن خواهد شد که برای جلوگیری از اتفاق بایستی گل را در مکانی دور از دسترس افراد نگهداری نمود.
نرم و کپکی شدن برگ های ساکولنت سدوم مورگانیوم:
دلیل این اتفاق آبیاری بیش از حد این گل است که در این صورت باید آبیاری کاملا متوقف و اجازه خشک شدن به گل را داد. در صورتی که پس از مدتی آب داخل گلدان خشک نگردید، بایستی خاک قدیمی را با خاکی جدید و با زهکشی مناسب عوض نمود.
معمولا در این شرایط باید فرصت لازم را به گل ساکولنت سدوم مورگانیوم دهید تا بتواند از این شرایط خارج شود و با مهیا کردن شرایط مناسب این گل، از پس هر نوع آفت و بیماری جان سالم به در می برد.
علت پژمردگی گل ساکولنت سدوم
دلیل پژمردگی گل ساکولنت سدوم مورگانیوم ناشی از کم آبی است و وقتی این گل به حالت پژمردگی در می آید نشانه ی آن است که خاک بستر خشک شده است و باید آبیاری صورت بگیرد تا دوباره گل از حالت پژمردگی به حالت عادی در بیاید و برای حل این مشکل با آبیاری مناسب و به موقع بعد از چند روز گل به حالت طبیعی خود بر خواهد گذشت.
جمع بندی مقاله و کلام پایانی
برای اینکه میزان آبیاری مناسب گل ساکولنت سدوم مورگانیوم را تشخیص دهید بهتر است که به اندازه یک بند انگشت خاک سطح گلدان را بررسی کنید اگر خشک بود گیاه را آبیاری کنید اما اگر رطوبت داشت از آبیاری آن خودداری کنید و به اندازه مرطوب شدن خاک، آبیاری کنید و از آبیاری زیاد در حدی که از ته گلدان خارج شود پرهیز کنید، موضوع بعدی به تعداد گل ساکولنت سدوم مورگانیوم در یک گلدان توجه کنید اگر گل ها زیاد نسبت بهم فشرده باشند امکان مرگ آنها وجود دارد که بهترین گلدانی از نظر فضا باید دو برابر ریشه، عمق داشته باشد و قطر آن هم نسبت به عرض گیاه سه برابر باشد، نکته ی بعد داشتن زهکشی مناسب گلدان می باشد اگر گلدان زهکشی مناسب را نداشته باشد باعث خرابی گل خواهد شد چرا که آب اضافه از آن خارج نمی شود.
اگر گل ساکولنت سدوم مورگانیوم دارای رشد سریعی بود و هر روز رشد بیشتری را تجربه می کرد بهتر است که در اولین فرصت گلدان آن را تعویض کنید و به مواد مغذی در خاک بستر این گیاه دقت نمایید هرچقدر مواد مغذی خاک در سطح ایده ال باشد روی رشد بهتر آن تاثیر مثبت خواهد گذاشت. در این مقاله به بررسی تمام جوانب گل ساکولنت سدوم مورگانیوم پرداختیم در پایان خوشحال خواهیم شد نظرات و پیشنهادات ارزشمند خود را در قسمت نظرات همین مقاله با ما و دیگر دوستانتان به اشتراک بگذارید شاد و پیروز باشید.